Geminidy nad Sečskou přehradou. Český fotograf nasnímal úchvatné nebeské divadlo

V noci na pátek mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní vyvrcholila aktivitu meteorů v rámci roje Geminidy. Pozorovací podmínky nebyly nijak příznivé; sledování sice nerušil Měsíc, ale bylo značně zataženo. Přesto vznikly nádherné snímky tohoto úkazu.

Aktivita roje Geminid byla na obloze viditelná už od pátku 7. prosince, kdy Země začala procházet proudem meteoroidů – stoupala až do páteční noci.

Na Sečskou přehradu vyrazil tento jev zkoumat astrofyzik a fotograf Petr Horálek. Tamní krajina totiž nabízí často ideální světelné podmínky pro pozorování podobných úkazů – potvrdilo se to i tentokrát.

„Díky tomu, že se projasnilo v inverzi, ale okolní města zejména na jihu v ní byla schovaná, takže do oblohy neunikal světelný smog, nesvítil Měsíc a Sečskou přehradu pokryl fotogenický čerstvý sníh dva dny předtím, podařilo se mi zachytit několik pěkných scenérií, které nad Sečskou přehradou ještě nikdy v historii nevznikly,“ popsal Horálek vznik fotografií. 

Co jsou Geminidy?

Při meteorickém roji proud částic meziplanetárního prachu (meteoroidů) křižuje zemskou dráhu. Částice se při průletu atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vzniklé záblesky se nazývají meteory, vžilo se pro ně také označení „padající hvězdy“.

V České republice lze pozorovat maximum roje Geminidy s četností až 90 meteorů v hodině.  Opravdu ideální podmínky pro sledování budou mít Geminidy podle astronomů až v prosinci 2020.

  • Meteor je světelný jev, který nastane při průletu drobného kosmického tělíska zemskou atmosférou.
  • Meteorit je drobné kosmické tělísko, jehož průlet zemskou atmosférou vyvolává světelný jev nazývaný meteor.
  • Meteoroid je jakýkoli objekt, který vyvolá meteor, bez ohledu na jeho velikost.

Další příležitost zamířit oči, dalekohled a fotoaparáty k obloze ale nastane mnohem dříve. „Dalšího meteorického roje se dočkáme již na začátku příštího roku, a to Kvadrantid. Pokud počasí popřeje, bude ráno 4. ledna 2019 stoupat frekvence meteorů nad 80 za hodinu a před rozbřeskem se na jihovýchodní obloze rovněž rozloží fotogenická konjunkce Měsíce v úzkém srpku, Jupiteru a přejasné Venuše,“ uvedl Horálek.