Triumf Miloše Zemana, plastový kontinent či nemoc z blahobytu. Co vás v roce 2018 nejvíce zaujalo?

Během končícího roku přinesl web ČT24 tisíce materiálů o důležitém dění v České republice, ve světě, ale také třeba o zajímavých tématech z oblasti vědy. Které články vás zaujaly vůbec nejvíce?

Končící rok v Česku přinesl rovnou troje volby – občané vybírali prezidenta republiky, třetinu senátorů a také své zastupitele na radnicích. Není asi velkým překvapením, že největší zájem čtenářů letos zaznamenaly články o volbě prezidenta a komunálních volbách.

S prezidentskými volbami souvisel i fenomén lživých zpráv šířených v e-mailech, které si mezi sebou hromadně posílají především senioři. S autorem jedné z dezinformačních zpráv hovořil reportér Jan Novák a reportáž zaujala nejen diváky pořadu 168 hodin, ale také čtenáře webu ČT24.

„Jestli se budeme bavit o zdrojích, tak to já jsem nevěděl,“ říká autor dezinformačního textu Oldřich Lukáš
Zdroj: ČT

 Z reportáže v pořadu 168 hodin vychází i další velmi čtený článek – o podmínkách slepic v českých klecových velkochovech.

Mimořádný ohlas vzbudil text o obřím plovoucím „kontinentu“ z plastových odpadků, který se pohybuje Tichým oceánem a je větší než Německo, Španělsko a Francie dohromady.

Množství čtenářů oslovil a bouřlivé debaty na sociálních sítích vyvolal článek o epidemii spalniček, která propukla v Praze, a s tím spojené téma rodičů, jež odmítají nechat očkovat své děti.

obrázek
Zdroj: ČT24

 Mezi nejčtenější články roku patří i jiné zdravotnické téma, tentokrát však pozitivní. Lékařům v pražském Podolí se podařilo zachránit holčičku, která přišla na svět v 24. týdnu těhotenství s porodní váhou pouhých 322 gramů.

Značně rozporuplné ohlasy vyvolala na jaře nová provedení české hymny, která inicioval Český olympijský výbor, kterému přijde klasická verze příliš krátká, a sportovci na stupních vítězů jsou tak „ochuzeni o čas své slávy“.

Množství čtenářů zaujal příběh mladíka z Texasu, který při řízení v opilosti a pod vlivem marihuany a léků zabil čtyři lidi. Dvacetiletému trestu se vyhnul díky diagnóze „nemoc z blahobytu“. Podle posudku psychologa trpěl takzvanou affluenzou – nemocí z přebytku. Chlapce prý tak zkazili jeho bohatí rodiče, že ztratil schopnost rozeznat dobré od zlého. Z vězení tak vyšel již po dvou letech.

Jeden z nejčtenějších článků roku bohužel přinesly i jeho poslední dny, když po výbuchu metanu v Dole ČSM před Vánoci zahynulo 13 horníků.

obrázek
Zdroj: ČT24