Zaorálek: Česko má usilovat o co nejméně utrpení ve světě. V Kerčském průlivu i v Jeruzalémě

Zaorálek: Česko má usilovat o co nejméně utrpení ve světě (zdroj: ČT24)

Česká republika se má zasadit o to, aby bylo na světě co nejméně utrpení, myslí si exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Z toho podle něj plyne, že se máme podílet na hledání „diplomatického způsobu deeskalace“ dění v Kerčském průlivu. A zároveň by Česko „nemělo spěchat“ s přesunem ambasády do Jeruzaléma. Zaorálek to řekl v pořadu Interview ČT24.

Situace v Kerčském průlivu je podle někdejšího šéfa české diplomacie odlišná od toho, co se stalo na Krymu a východě Ukrajiny. „Rusko je strůjce té situace, je odpovědné za to, že tam vzniklo napětí. Ale tentokrát to bylo – na rozdíl od Donbasu – otevřené. To je novinka. Také reakce Ukrajiny je nová,“ shrnul dění Zaorálek s odkazem na to, že  Ukrajina vyhlásila v několika regionech válečný stav.

NEPOUŽÍVAT!
Zdroj: ČT24/Liveuamap.com

Sankce, které by mohla Evropská unie včetně České republiky na Rusko uvrhnout, podle něj nejsou řešením. „Rusové se sice netváří, že chtějí jednat, přesto si myslím, že jediné řešení je hledat diplomatický způsob deeskalace a zabránit vzniku konfliktu. Nejsem si jistý, zda by se hodil samotnému Putinovi,“ poznamenal bývalý ministr zahraničí.

Pochválil také reakci svého nástupce Tomáše Petříčka (ČSSD), který v souvislosti s událostmi v Kerčském průlivu připomněl ruskou anexi Krymu.

Upřímně musím říci, že my v Evropské unii máme problém. Mysleli jsme si, že liberální demokracie bude vítězně postupovat světem, a vsadili jsme na soft power. Ale už v Srebrenici jsme viděli, že se soft power nemůžeme zasáhnout proti vraždění lidí. Podruhé jsme to zažili na Krymu. Čelíme brutální agresi vojáků a soft power je úplně k ničemu.
Lubomír Zaorálek

Lidem v Afghánistánu čím dál víc připomínáme okupanty

Zaorálek dál trvá na tom, že mise českých vojáků v Afghánistánu by měla vláda přehodnotit. „Je tam vysoká korupce, pěstuje se opium, vláda je podle mnohých zkorumpovaná a autoritářská. Dopustili jsme se celé řady chyb a obyvatelé se s námi identifikují čím dál méně, pro ně jsme čím dál více okupanty,“ myslí si.

Podle Zaorálka se tento názor prosazuje i ve Spojených státech. „Donald Trump vyhlašuje, že se chce z Afghánistánu stáhnout. A na rozdíl od svého předchůdce Baracka Obamy ho nezajímá názor afghánské vlády. Je nejvyšší čas se bavit o tom, co budeme dělat,“ uvedl bývalý ministr zahraničí.

Rezoluce OSN máme brát vážně. I v Jeruzalémě

Česká republika by měla vystupovat podle Zaorálka obratněji  i ve vztazích mezi Palestinci a Izraelem. „Česko by nemělo spěchat na přesunutí ambasády do Jeruzaléma,“ doporučil Zaorálek. Prezident Miloš Zeman teď totiž ve svém projevu v izraelském parlamentu slíbil, že udělá vše pro to, aby ambasáda byla v Jeruzalémě otevřena.

Zaorálek ale upozornil, že podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN je Jeruzalém hlavním městem Izraele i budoucího palestinského státu.

„My nejsme velmoc, my žijeme z dodržování mezinárodního práva. Jestli vznikne džungle, budeme první obětí. A rezoluci OSN bychom měli brát vážně,“ zdůraznil. Česko by proto podle něj mělo v tomto regionu spíše moderovat diskusi: „Být ten, kdo pomáhá snižovat napětí, to je role České republiky.“