Pražská ČSSD žádá výměnu premiéra a resort spravedlnosti, nebo demisi. Ministři ale odcházet nechtějí

Události: ČSSD čeká jednání o další účasti ve vládě (zdroj: ČT24)

Vedení pražské ČSSD vyzvalo vedení strany, aby se zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování také požaduje, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD. O další účasti ve vládě bude ve středu jednat grémium, předsednictvo i poslanecký klub ČSSD. Většina členů užšího vedení uvedla, že zatím rozhodnuta není. Ministři za ČSSD se ale shodují na tom, že odcházet nechtějí.

„Krajský výkonný výbor ČSSD Praha žádá politické grémium ČSSD, aby učinilo veškeré kroky vedoucí k tomu, aby v zájmu zachování politické kultury a důvěryhodnosti koaličního kabinetu došlo k personální změně na postu předsedy vlády České republiky,“ píše se v prvním bodu usnesení.

Druhý bod řeší výměnu na postu ministra spravedlnosti. „Abychom garantovali nestrannost nejen policejního vyšetřování, ale i ostatních kroků v rámci trestního řízení,“ vysvětlil šéf pražské organizace ČSSD Petr Pavlík.

Pokud hnutí ANO těmto požadavkům nevyhoví, měli by podle pražské sociání demokracie ministři za ČSSD na vládní posty rezignovat a připojit se k návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu. Sociální demokracie má v současné vládě pět ministrů.

Hamáček: Vládu by měl vést někdo jiný

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček zopakoval vlastní požadavek, aby Andrej Babiš odstoupil a až do vyšetření kauzy Čapí hnízdo koaliční vládu vedl někdo jiný. „Bude na sociální demokracii, jak se rozhodne. A já znovu říkám: my jsme do té vlády nešli proto, abychom řešili problémy Andreje Babiše. My jsme tam šli proto, abychom řešili náš program,“ řekl. 

O další účasti ve vládě bude ve středu jednat grémium, předsednictvo i poslanecký klub ČSSD. Ať už předsednictvo rozhodne jakkoli, tvrdí, že poslanci budou při hlasování o nedůvěře jednotní.

Ministři za ČSSD odcházet nechtějí

Ministři nominovaní ČSSD však v úterý při příchodu na jednání vlády řekli, že strana by odcházet z kabinetu neměla. Pochvalují si, že vláda prosazuje levicovou sociální politiku.

„Největší výsledky vlády jsou právě v sociální oblasti – navýšení minimální mzdy, kterou dneska stvrzujeme, navýšení platů ve veřejné správě, jsme na dobré cestě ke zrušení karenční doby,“ vypočetla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Odchod z vlády by podle Maláčové byl „asi špatně pro občany“. Už dříve ale řekla, že případ vládu zatěžuje a Andrej Babiš by měl odstoupit a případně se vrátit na premiérský post po objasnění svých kauz. 

„Neumím si představit hlasovat proti vládě, ve které sedíme,“ podotkl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Proti odchodu se nepřímo vyslovil také ministr zemědělství Miroslav Toman (nestr. za ČSSD).

Premiér má trvale podporu u svého hnutí ANO. „Já jsem pevně přesvědčen, že Andrej Babiš i nadále bude mít důvěru. Je to skutečně průřezový názor mezi poslanci hnutí ANO,“ uvedl vicepremiér a místopředseda hnutí Richard Brabec (ANO).

Vládní krize vypukla v reakci na reportáž serveru Seznam Zprávy, ve které reportéři vypátrali ve Švýcarsku syna premiéra Andreje Babiše, stíhaného spolu se svým otcem v kauze dotace pro farmu Čapí hnízdo. Andrej Babiš ml. serveru řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Premiér to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií.

Opoziční strany chtějí na páteční schůzi sněmovny vyslovit nedůvěru vládě, potřebovaly by k tomu ale hlasy vládní ČSSD nebo komunistů. Prezident Miloš Zeman avizoval, že v případě pádu vlády opět pověří sestavením nového kabinetu Babiše. Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN v úterý ve společném prohlášení vyzvali prezidenta, aby v případě vyslovení nedůvěry vládě jmenoval premiérem někoho jiného.