Komunisté vládu při hlasování o nedůvěře podrží, oznámil Filip. Babiš se novinářům vyhnul

KSČM podle vedení strany podpoří Babišovu vládu (zdroj: ČT24)

Širší vedení KSČM doporučilo poslaneckému klubu strany, aby v pátek hlasoval proti vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Po jednání s Babišem to řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Rozhodnutí bylo podle něj jednoznačné a očekává, že ho poslanci KSČM budou respektovat. Ti v létě svými hlasy vznik menšinové vlády ANO a ČSSD umožnili. Babiš v sídle KSČM strávil přes hodinu, při příjezdu s novináři nemluvil, při odjezdu se jim vyhnul.

„Výkonný výbor schválil zcela jednoznačně návrh, aby KSČM byla proti vyslovení nedůvěry vládě a doporučil poslaneckému klubu, aby hlasoval jednotně,“ řekl Vojtěch Filip. „Je to doporučení, ale jak znám členy našeho klubu, tak to doporučení určitě budou respektovat,“ reagoval na možnost, že by se poslanci KSČM nemuseli názorem vedení řídit. Klub bude o postoji mluvit v pátek ráno.

Debata podle Filipa ukázala, že „členové KSČM nevěří umělé mediální kauze“. Z 16 vystupujících se podle něj na kauzu ptali jen dva lidé. Při rozhodování komunisté hodnotili hlavně plnění dohody o toleranci vlády mezi ANO a KSČM.

Filip také popřel, že by nynější kauza premiéra a jeho syna zatěžovala vládu a Česko. „Vláda plní své úkoly a nenechá se rozkývat nějakou mediální kauzou. To je podle mě pozitivní zpráva pro občany,“ uvedl. 

Komunisté za podporu chtějí změny v rozpočtu

Již před úterním jednáním vyšlo najevo, že komunisté podporu vlády podmiňují splněním svých programových priorit a také miliardovými přesuny v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podle Filipa to ale na úterní schůzce s Babišem neřešili. „Ale jsem přesvědčen, že naše požadavky jsou racionální a reálné a že určitě část z nich bude schválena,“ podotkl.

Předseda KSČM již dříve naznačoval, že jejich podpora vlády trvá dál. Reportáž Seznamu podle něj nepřinesla žádné nové informace oproti těm, se kterými se mohli seznámit členové sněmovního mandátového a imunitního výboru při vydávání Babiše k trestnímu stíhání. Za novou informaci označil Filip pouze to, že Babišův syn je podle premiéra přes deset let švýcarským občanem.

Faltýnek rozhodnutí uvítal, čeká se na postoj ČSSD

Pohled premiéra Andreje Babiše na kauzu údajného únosu jeho syna na Ruskem anektovaný Krym měli komunističtí poslanci původně vyslechnout až v pátek na zasedání klubu, Babiš ale už v úterý zamířil na jednání stranických špiček. Při příjezdu do sídla KSČM Babiš s novináři nemluvil, při odjezdu se jim vyhnul, když budovu opustil jiným východem.

Večer se sešlo také širší vedení hnutí ANO. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek uvítal přislíbenou podporu KSČM pro kabinet při pátečním hlasování. Opětovně označil kauzu za umělou a zopakoval, že ANO plně stojí za premiérem a svým předsedou.

„Já to vnímám pozitivně, hlavně protože celá tato mediální umělá kauza nepřinesla nic nového,“ řekl Faltýnek. Podle něj není k vyjádření nedůvěry ze strany KSČM důvod, protože menšinová vláda podle dohody s komunisty naplňuje některé jejich požadavky, jak se zavázala v dohodě o toleranci.

Podporu Faltýnek čeká i od koaličních partnerů z ČSSD. „Já předpokládám, že jsme se dohodli na projektu, který je na čtyři roky, takže předpokládám, že nás podpoří,“ uvedl. Nechtěl komentovat výzvu pražské organizace ČSSD, aby sociální demokracie usilovala o výměnu premiéra.

Mimořádnou schůzi, na které chtějí vyslovit vládě nedůvěru, vyvolali opoziční poslanci. Shromáždili 92 podpisů, k odvolání vlády je třeba nejméně 101 hlasů. Vedení vládních sociálních demokratů se k formulování postoje k hlasování sejde ve středu.