Válkové je jedno, jestli byl Babiš mladší na Krymu. Za vstup z Ruska hrozí na Ukrajině osm let

Události, komentáře o kauzách Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Poslankyně Helena Válková (ANO) nepovažuje informace o údajném únosu syna Andreje Babiše (ANO) na Krym zveřejněné v reportáži Seznam Zpráv za důvěryhodné a má za to, že se vše rychle vyjasní. Pochyby má i předseda SPD Tomio Okamura. Naopak předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek zdůraznil škodlivost všech spekulací, jimž se dalo předejít tím, že by trestně stíhaný Babiš nebyl ve vládě. Řekli to v Událostech, komentářích, kam ČT neúspěšně zvala i zástupce ČSSD.

„Okolnosti, za kterých byl (rozhovor s Andrejem Babišem mladším) natočený, ve mně nevzbuzují příliš velkou důvěru v relevantnost toho, co on sdělil. Konkrétně mám na mysli, že ten člověk vypadal velmi zmateně,“ řekla Válková.

Poslankyně věří tomu, že premiérův syn na Krymu byl. Cesta na Ruskem okupovaný poloostrov ji však neznepokojuje. „Jestli je na Krymu nebo v Moskvě nebo na Ukrajině, to už je z toho mého trestněprávního hlediska úplně šumafuk,“ řekla s tím, že její pochybnost by vzbudilo, kdyby se vyhýbal úkonu naplánovanému policií.

Pochybnosti o obsahu reportáže má i Tomio Okamura, který její autory Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka nepovažuje za důvěryhodné. Podle něj kauza ukazuje na jinou důležitou věc. „Ani po roce se zřejmě nepodařilo vyslechnout všechny obviněné osoby, takže nás zajímá, proč jsou ty průtahy,“ řekl s tím, že by si přál rychlé vyšetření kauzy Čapího hnízda.

Podle Pavla Bělobrádka jsou na celé věci nejzávažnější spekulace, že premiér ovlivňuje průběh trestního stíhání své osoby. „Člověk, který je obviněn ze závažného trestného činu právě z těchto důvodů a kauz, které se teď ukazují, nemá být ve vládě. A je úplně jedno, jestli se jmenuje Půta, Babiš nebo Svoboda,“ zdůraznil.

Česko by se podle Bělobrádka do této neblahé situace vůbec nedostalo, kdyby Babiš potlačil své ego a nebyl ve vládě.

Na poznámku moderátora Martina Řezníčka, že ve vyspělých zemích trestně stíhaní lidé do politických funkcí nevstupují, dokud se jejich kauzy nevyřeší, Válková reagovala slovy: „Vždy záleží hodně na tom, o jakého konkrétního politika jde. Každý má svoji představu o tom, co pro jeho zemi je nejlepší.“

Vláda visí na ČSSD

Okamura by chtěl současného vývoje využít k tomu, aby z vlády dostal ČSSD. Právě kvůli ní chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, nikoliv kvůli Babišovi. Byl by rád, kdyby vznikla nová vláda, která by prosazovala program SPD, a myslí si, že premiér by k tomu mohl být svolný.

Podle Bělobrádka je možné, že sněmovna vysloví vládě nedůvěru. „Když jsem viděl vyděšení v očích některých koaličních poslanců, tak myslím, že pravděpodobnost není nulová,“ řekl.

Jednání Babiše s Okamurou považuje za tlak na ČSSD, aby její poslanci vládu podrželi. „Myslím, že teď se SPD používá jako beranidlo proti ČSSD,“ prohlásil. Dodal, že jestli někdo prodělá na této kauze, tak je to právě sociální demokracie. „Komunikace Andreje Babiše je stále stejná, to znamená spiknutí, všichni mi ubližují, sahají mi na děti. Přitom ty děti sám do té kauzy zatáhl,“ myslí si šéf lidovců.

Válková věří, že sociální demokraté budou rozumní a nedají na „mediální bublinu“. „Ta byla vypuštěna s nějakým záměrem,“ uvažovala poslankyně ANO. Věří tomu, že se vše rychle vyjasní a orgány činné v trestním řízení potvrdí verzi Andreje Babiše.

Jak na Krym

Události, komentáře se věnovaly také tomu, jak se dá cestovat na Krym. Legálně je to podle zpravodaje ČT v Moskvě Miroslava Karase možné pouze z ukrajinského území se speciálním povolením ministerstva vnitra.

„Nelegální způsob vstupu na Krym je přes ruské území,“ řekl Karas s tím, že z pohledu ukrajinských zákonů za to hrozí až osm let odnětí svobody.

Karas také řekl, že z jeho zkušeností je prakticky nemožné, aby krymské úřady nevěděly o pobytu cizince. Každý, kdo přijede, totiž dostane registrační kartu. Ubytovatel je navíc povinen okopírovat návštěvníkův pas a kopii poslat na úřad. Pokud někdo bydlí v soukromí, musí to ohlásit policii. „Pokud tak neučinil, tak postupoval nelegálně,“ uzavřel zpravodaj.