Piráti s SPD předvídají vznik vratké vlády. Podle Faltýnka už se naopak koalice osvědčila

Jaroslav Faltýnek, Jakub Michálek a Radim Fiala hosty Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Opoziční strany kritizují koalici hnutí ANO a ČSSD, kterou při hlasování o důvěře ve sněmovně podpoří komunisté. Šéfové poslaneckých klubů Jakub Michálek (Piráti) a Radim Fiala (SPD) podle svých slov v Otázkách Václava Moravce pochybují, že taková vláda vydrží do konce funkčního období. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek naopak prohlásil, že problémy v koaličním kabinetu neočekává.

Podle zástupce Pirátů bude druhá vláda Andreje Babiše (ANO) nestabilní, protože pozice hnutí ANO a koaličního partnera jsou nevyrované; sociální demokraté mohou být při klíčových hlasováních obcházeni.

„Myslím, že bude pokračovat to, co jsme viděli v minulém volebním období, kdy vztah ANO a ČSSD byl, řekněme, poněkud dynamický. A v tomto volebním období bude obohacen tím, že sociální demokrati budou mít horší pozici, protože budou moci kdykoli být vystřídáni nějakou jinou politickou stranou,“ domnívá se Jakub Michálek. 

Sociální demokraté budou podle zástupce Pirátů pod velkým tlakem. „A budou se pravděpodobně zamýšlet po uplynutí několika měsíců, možná několika let té vlády, jestli v ní mají zůstávat i za cenu, že budou při klíčových hlasováních obcházeni, nebo jestli z vlády odejdou,“ pokračuje šéf pirátského poslaneckého klubu.

Pokud komunisté zvednou ruku, budou součástí koalice, říká Fiala

O stabilitě vlády pochybuje také Svoboda a přímá demokracie. „Podle mého názoru i názoru SPD jde o naprosto nesourodý mocenský pakt,“ domnívá se šéf poslaneckého klubu strany Radim Fiala. Podle něj navíc nepůjde o menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovanou komunisty, protože KSČM hodlá kabinet aktivně podpořit.

„Pokud komunisté zvednou ruku pro tu vládu, a to budou muset, protože jinak by ve sněmovně této vládě nevyšla majorita, tak jsou podle mne součástí této koalice,“ prohlásil Fiala v Otázkách Václava Moravce.

Horší než zapojení komunistů je podle Svobody a přímé demokracie účast sociálních demokratů. „Mají ve svém dlouhodobém programu nový globální, multikulturní, internacionální řád. Tato vláda existuje s požehnáním paní (Angely) Merkelové,“ uvedl Fiala.

Faltýnek problémy nečeká, ale spoléhá i na další strany

První místopředseda hnutí ANO a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek ale problémy při společném vládnutí neočekává. Vládnutí se sociálními demokraty se podle něj v minulosti osvědčilo.

Při prosazování zákonů v parlamentu spoléhá také na shodu s dalšími sněmovními stranami, včetně Svobody a přímé demokracie.

„Programové prohlášení vlády je nějakým průsečíkem, ale já musím říct objektivně, že když jsme jednali s SPD, s Tomiem Okamurou a Radimem Fialou, tak jsme ty dobré věci z jejich volebního programu akceptovali do toho stávajícího programového prohlášení vlády, i když nejsou členy vládní koalice,“ upozornil Faltýnek.

Vládu ANO s ČSSD vítá jen sedm procent lidí, většině ale nevadí

Podle průzkumu, který pro Českou televizi zpracovala agentura Kantar TNS, považuje vládní koalici hnutí ANO a ČSSD za dobrou variantu pouze sedm procent lidí. Více než polovině respondentů ale nevadí.

Bezmála polovině oslovených také nevadí, že by se menšinový kabinet ANO a ČSSD opíral o komunistickou stranu.

Agentura Kantar TNS pro Českou televizi zpracovala také aktuální průzkum voličských preferencí. Červnový volební model ukazuje na stabilizaci voličské přízně hnutí ANO a naznačuje možný opětovný růst. Volby by hnutí vyhrálo s 28,5 procenta. A zatímco lidovci se ve srovnání s květnem opět posunuli na pětiprocentní hranici, TOP 09 se propadla pod ni.