Vládu ANO s ČSSD vítá sedm procent lidí, většině ale nevadí

Vládní koalici hnutí ANO a ČSSD čeká v červenci hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. Jako dobrou variantu ji podle průzkumu, který zpracovala agentura Kantar TNS pro Českou televizi, vidí jen sedm procent lidí, ale více než polovině respondentů nevadí. Bezmála polovině oslovených také nevadí, že by se menšinový kabinet opíral o komunistickou stranu.

Česko od podzimních voleb stále čeká na vládu s důvěrou. Šéf vítězného hnutí ANO Andrej Babiš s prvním pokusem v lednu neuspěl, od té doby se konají jednání, která vyústila v dohodu hnutí se sociální demokracií. Na konci června prezident Miloš Zeman novou vládu jmenoval a menšinový kabinet teď čeká hlasování o důvěře.

Z červnového průzkumu vyplývá, že spojení ANO s ČSSD vidí jako dobrou variantu, kterou vítá sedm procent občanů. Podle 59 procent to sice není ideální vláda, ale nevadí jim. Nepřijatelný je tento kabinet pro 28 procent lidí.

Pozitivněji hodnotí spolupráci těchto dvou politických subjektů ženy, občané starší 60 let a lidé s nižším vzděláním. Nejkritičtěji se naopak k chystané vládě staví podnikatelé, mezi nimiž je téměř polovina těch, kteří tuto vládu označili za nepřijatelnou.

Bez komunistů důvěra nebude. Podpora KSČM nevadí skoro polovině lidí

Hnutí ANO ale nemá se sociální demokracií dost hlasů v dolní komoře, aby jejich vláda získala důvěru. Dostatečnou podporu má zajistit KSČM. Takový scénář dělí společnost na dva zhruba stejně velké názorové tábory.

Necelé polovině obyvatel, přesně 49 procentům, by vláda „jištěná“ komunisty nevadila. Proti se staví 42 procent lidí. Necelá desetina se pak nedokázala přiklonit ani na jednu stranu.

Do jaké míry je pro Vás přijatelná vláda ANO s ČSSD?
Zdroj: technologie CATI/600 respondentů/Kantar TNS pro ČT/2.6. – 22. 6. 2018

Ze sociodemografického hlediska se postoj k této věci podobá hodnocení vlády ANO a ČSSD. Přijatelnější je tak podpora KSČM spíše pro ženy, pro lidi starší 45 let a respondenty s nižším vzděláním. Naopak mezi významné kritiky patří podnikatelé.

Komunisté si vytyčili několik podmínek, aby s nimi druhá Babišova vláda mohla počítat. Jedním je zdaněním náhrad za majetek, který církve nedostaly v restitucích. Podle výzkumu se zdaněním souhlasí 63 procent obyvatel. Proti takovému kroku se vyjádřilo 28 procent lidí.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost Kantar TNS. Sběr dat probíhal ve dnech 2. 6. až 22. 6. 2018, zúčastnilo se ho 1200 respondentů, kteří odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Výsledky aktuálních politických témat vycházejí z reprezentativního vzorku 600 respondentů.