Třebešín rok poté: Valachová ocenila školního psychologa, na šikanu dohlédnou žalobci

Valachová: Šikaně musíme říct NE, ale pro školu nesmí být trvalým stigmatem (zdroj: ČT24)

Průmyslovka v pražských Malešicích udělala všechno pro to, aby se zde už šikana neopakovala. Po návštěvě třebešínské školy to uvedla ministryně školství Kateřina Valachová a ocenila mimo jiné zřízení funkce školního psychologa. Status učitele podle ní posílí nový školský zákon i to, že případy šikany budou dozorovat státní zástupci.

Malešická střední škola počátkem loňského roku nechvalně proslula případem šikanované angličtinářky, podle Valachové se ale ve škole podařilo poměry konsolidovat. „Původní vedení bylo kompletně odvoláno a odvolána byla rovněž původní výchovná poradykně,“ doplnil nový ředitel školy Luboš Bauer. „Za nejdůležitější považuji, že se mi podařilo přijmout erudovanou školní psycholožku, která je pro tuto oblast z mého pohledu těžištěm.“

Tak, jak je na místě dosoudit šikanu mezi dětmi i směrem k učitelům, kdy by společnost měla razantně říct “ne„, tak bychom stejně měli vlídně přistoupit k tomu, když napravujeme následky a jdeme dál. Nehodit školu, studenty ani učitele přes palubu.
Kateřina Valachová

To ocenila i ministryně, pochválila také změnu ve funkci výchovné poradkyně a větší dialog školy s žákovským parlamentem a s rodičovským sdružením. „Vedení školy i její zřizovatel, hlavní město Praha, učinily řadu kroků, které mě vedou k jistotě, že tady na Třebešíně udělali všechno pro to, aby se tady šikana neopakovala,“ prohlásila.

Tři agresoři s neznámým trestem

Střední průmyslová škola na pražském Třebešíně vzbudila pozornost před rokem, když vyšlo najevo, že zde trojice žáků několik týdnů šikanovala svou pětapadesátiletou učitelku angličtiny. Žena krátce poté zemřela, ovšem bez souvislosti se šikanou, což později potvrdila i policie.

Podle následného šetření české školní inspekce na malešické střední selhali jak rodiče, tak nevšímaví učitelé a vedení školy. Ředitel školy František Bártl totiž už čtvrt roku před medializací celého případu o nevyhovujícím stavu výuky angličtiny i o nekázni žáků věděl, a nijak nezasáhl.

Když agrese vyšla najevo i veřejně, zasadil se spolu se zástupkyní Taťjanou Kubíkovou o to, aby chlapci byli vyloučeni jen podmínečně, přestože školní metodik i výchovná poradkyně navrhovali bezpodmínečné vyloučení i podání trestního oznámení. Bártla nakonec odvolala pražská rada, coby zřizovatel vzdělávací instituce, a přestože se chtěl původně bránit žalobou, nakonec se s metropolí dohodl na smíru

Všechny tři agresory škola vyloučila. Na konci loňského roku mladíci stanuli před soudem, když čelili obžalobě z výtržnictví a omezování osobní svobody, hrozil jim až rok ve vězení. Vzhledem k tomu, že jsou všichni mladíci nezletilí, ale rozsudek není znám.

Od nového zákona si ministryně slibuje konec šedé zóny

Stabilizace situace v pražských Malešicích ale podle ministryně samozřejmě neznamená, že by se šikanu podařilo vymýtit napříč republikou. Efektivnější postup proti útokům na učitele a posílení jejich postavení si Valachová slibuje od novely školského zákona, která explicitně zakotvuje práva a povinnosti kantorů a nyní čeká na březnové projednání Senátem.

„Pokud se měla odhalit a postihnout šikana, každý se často díval na druhého, kdy začne konat. Změny zákona, které prosazujeme, budou znamenat, že tato šedá zóna zmizí, a vedení školy bude muset okamžitě jednat. Dříve to takto jasné nebylo,“ uvedla s tím, že opakovaný slovní nebo fyzický útok na učitele má v budoucnu vést k postihu žáka, včetně případného vyloučení.

„Proces těchto řízení by měli dozorovat státní zástupci. I nejednotnost přístupu ze strany orgánů činných v trestním řízení vedlo na území republiky v minulosti k tomu, že se někde šikana bagatelizovala,“ doplnila s tím, že její resort v následujících týdnech chystá představit také nový program pro odhalování šikany ve školách.