Rusko požádalo o vydání hackera Nikulina. Chce ho ale i USA

Rusko oficiálně požádalo o vydání Rusa Jevgenije Nikulina, kterého v říjnu zadrželi kriminalisté v Praze kvůli podezření z hackerství. O vydání Nikulina ale usilují i Spojené státy, kde je podezřelý z útoku na sociální síť LinkedIn. Muž je nyní ve vazbě. Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby zabránila vydání Nikulina do USA.

Devětadvacetiletého ruského občana zadržela česká policie v říjnu v pražské restauraci. Na zadržení spolupracovala s americkou FBI, podle které je Nikulin zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť LinkedIn a také na servery firem Dropbox a Formspring. Kalifornský federální soud Rusa obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. 

Velvyslanectví USA požádalo o mužovo vydání 16. listopadu. Ve stejný den ale ministerstvo spravedlnosti obdrželo extradiční žádost i od Ruska. To muže ovšem obvinilo z jiného trestného činu. Přes internet měl v roce 2009 ukrást 3450 dolarů (88 tisíc korun). Zatykač vydal ruský soud letos 10. listopadu. Ruské velvyslanectví v Praze už dříve označilo postup USA za „součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům“. 

Ministerstvo spravedlnosti nyní zkontroluje náležitosti obou žádostí a poté je postoupí pražskému městskému státnímu zastupitelství. O přípustnosti vydání Nikulina do USA nebo Ruska bude rozhodovat městský soud poté, co státní zastupitelství podá návrh na extradiční jednání.

„Pakliže se sejde více žádostí o vydání téže osoby, budeme posuzovat podmínky přípustnosti vydání ve vztahu ke každé z těchto žádostí samostatně,“ řekla mluvčí soudu Markéta Puci. Může tak podle ní nastat situace, že soud povolí vydání do obou států. Definitivně by potom rozhodl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). 

Podle zákona má ministr při rozhodování, kterému cizímu státu bude obviněný vydán, zvážit zejména pořadí, v jakém byly žádosti doručeny, okolnosti spáchání trestných činů včetně jejich závažnosti a také pravděpodobnost, s jakou mohou dotčené státy dosáhnout dalšího vydání obviněného ze státu, kam ho Česko vydá.