Sobotka: České referendum o setrvání v EU nebude

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce odmítl debaty o možnosti vypsat referendum k setrvání Česka v Evropské unii. V posledních dnech tuto možnost nadnesl prezident Miloš Zeman. Podle premiéra ale zemi poškozuje už jen podobná diskuse.

„Otevírání této diskuse by už samo o sobě Česko jenom poškodilo,“ prohlásil předseda vlády v polední diskusi s Václavem Moravcem. „Jako Češi jsme skeptici, ale zároveň jsme racionální a pragmatičtí a členství v EU nám přináší nepopiratelné výhody a je v národním zájmu. Naše vláda nebude dělat referendum o vystupování z Evropské unie ani NATO.“

Debata o možnosti vypsání referenda k případnému czexitu se na politické scéně objevuje opakovaně. V květnu poslanci schválili, že se budou zabývat návrhem ústavního zákona o unijním plebiscitu, který předložilo opoziční hnutí Úsvit, minulý týden pak podobné debaty aktualizovalo rozhodnutí britských voličů, kteří se ve všelidovém hlasování rozhodli o odchodu Spojeného království z evropského společenství.

O referendum by stál Zeman

Prezident Miloš Zeman následně během své návštěvy Bystřice nad Pernštejnem prohlásil, že podporuje přijetí zákona o celostátním referendu a bránit nehodlá ani hlasování o setrvání v euroatlantických strukturách. „Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO,“ řekl doslova.

Takovou možnost ale předseda vlády odmítá. „Bylo by to proti pracovním místům, proti sociálním jistotám, proti podnikatelům v České republice, proti bezpečnosti lidí,“ prohlásil. „Když se podíváme na naše dějiny, a na to, jak naši pradědové nesmyslně umírali v první světové válce a co přinesla druhá světová válka, vidíme, že Evropská unie je důležitá pojistka.“

Sobotka čeká proměnu v přístupu Evropské komise

Podle premiéra je nezbytné posílit důvěru občanů v Evropskou unii, na čemž se shodl i se svým slovenským protějškem Robertem Ficem, jenž byl rovněž hostem Otázek. „Když občané sledovali, jak dlouho Evropě trvalo, než v oblasti západního Balkánu zastavila nelegální migraci, získali pocit, že nepřispívá k jejich bezpečnosti a že naopak může jejich bezpečnost zhoršit,“ uvedl český premiér.

Za podstatnou považuje i proměnu fungování Evropské komise, která by podle něj měla členským státům spíš naslouchat, než mentorovat, a která podle Sobotky v současnosti nerespektuje rozhodnutí národních států z Evropské rady.

„Jestliže jsme opakovaně přijali závěr, že povinné kvóty (ve věci migrace – pozn. red.) nebudou, není možné, aby Evropská komise předložila legislativní návrhy, které jsou s názorem Rady v zásadním rozporu. Evropská rada nemůže být upozaďovaná politickými dohodami mezi komisí a Evropským parlamentem,“ dodal.