Heger: Sloučením zdravotnických organizaci ušetříme stovky milionů

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce slučováním organizací, které řídí, ušetřit přes sto milionů korun. Další stovky milionů přinese transformace fakultních nemocnic na univerzitní, uvedl na dnešní tiskové konferenci Heger. Ročně hospodaří ministerstvo se zhruba šesti miliardami korun. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 300 miliard korun, většinu ale spravují zdravotní pojišťovny.

Ministerstvo podle Hegera usilovně pracuje na tom, aby v čase ekonomické krize dosáhlo úspor, které umožní dobré fungování českého zdravotnictví. Plánem na redukci agend, úřadů a institucí chce alespoň zčásti vyrovnat očekávaný deficit systému veřejného zdravotního pojištění.

„Nejde o pouhé škrty a hledání úspor za cenu omezení odborných služeb. Cílem je zjednodušení administrativy a zefektivnění odborného fungování institucí,“ konstatoval první náměstek ministra Marek Ženíšek. Ministerstvo je si podle něj vědomo, že některé změny mohou vzbudit nevoli, nemá prý ale jiné východisko.

Stát chce například až 70 milionů korun ušetřit tím, že sloučí Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. „S panem premiérem jsem se už domluvil, že připravíme legislativní materiál pro vládu, který plánovanou fúzi odstartuje v co nejbližší době,“ uvedl Heger.

Zdravotní pojišťovna
Zdroj: ČT24

Zástupci ministerstva v souvislosti se slučováním pojišťoven uvedli, že by pro zdravotní systém bylo ideální, kdyby v zemi fungovalo jen pět zdravotních pojišťoven. Ty by navíc byly rozděleny podle regionů a staraly se o podobný počet klientů.

Stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath s tímto plánem nesouhlasí, ačkoliv jeho strana obecně fúze pojišťoven podporuje. Sociální demokraté se chtějí inspirovat ve Francii, kde existuje pouze jedna zdravotní pojišťovna s několika regionálními pobočkami. „Myslíme si, že to je správná cesta. Dlouhodobě vychází, že francouzští pacienti jsou ze všech sledovaných zemí se zdravotním systémem nejspokojenější,“ tvrdí Rath.

Z dalších zdravotnických organizací by se měl sloučit také Ústav zdravotnických informací a statistiky, a to s Koordinačním střediskem pro resortní informační systémy. V plánu je rovněž zrušení Státního zdravotního ústavu a fúze činností do Zdravotního ústavu Praha. Činnosti Endokrinologického ústavu budou převedeny do Institutu klinické a experimentální medicíny. Národní lékařská knihovna by se měla stát součástí příspěvkové organizace Národní knihovna.

Přehled navrhovaných opatření:

  • Sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny (úspora až 70 milionů)
  • Sloučení Endokrinologického ústavu s Institutem klinické a experimentální medicíny (5 milionů)
  • Sloučení Ústavu zdravotnických informací a Koordinačního střediska pro resortní zdravotnické informační systémy (6 až 7 milionů)
  • Zrušení Zdravotnického zásobování krizových stavů (5 milionů)
  • Integrace Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (20 milionů)
  • Převod činností referenční laboratoře přírodních léčivých zdrojů na zdravotní ústavy (1,5 milionu)
  • Odstranění duplicitních činností zdravotních ústavů a Státního zdravotního ústavu (miliony korun)
  • Transformace fakultních nemocnic na univerzitní (7 milionů korun)
  • Zrušení oznamovací povinnosti při zavádění kosmetických prostředků na trh

Sloučit by se mělo brněnské Centrum transplantační a kardiovaskulární chirurgie s Fakultní nemocnicí u svaté Anny. Zrušeny budou Zdravotnické zásobování krizových stavů, laboratoř přírodních léčivých zdrojů a omezena administrativa zdravotních ústavů, kde se sloučí 14 dosavadních ředitelství do dvou.

Přeměnu fakultních nemocnic na univerzitní umožní chystaný zákon, jenž bude také obsahovat seznam nových zařízení. Univerzitní nemocnice by měly od roku 2014 být neziskovými subjekty, ředitele už nebude jmenovat ministr, ale správní rada. Nemocnici bude možné zrušit pouze speciálním zákonem. Je to pojistka proti privatizaci, shrnul legislativní náměstek Martin Plíšek.