Wuchanský koronavirus jako první předpověděla umělá inteligence. Předběhla WHO o víc než týden

Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila veřejnost na vypuknutí epidemie wuchanského koronaviru 9. ledna. Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) bylo o něco rychlejší – s varováním přišlo už 6. ledna. Všechny experty ale v tomto případě překonala kanadská umělá inteligence, která varování vyslala už 31. prosince.

Program se jmenuje BlueDot a využívá algoritmy umělé inteligence na to, aby z nejrůznějších internetových zdrojů pátral po zdravotních rizicích. Svým klientům pak nabízí varování před cestami do oblastí, které mohou být z těchto důvodů nebezpečné.

V rozhovoru pro magazín Wired popsal zakladatel této společnosti Kamran Khan smysl umělých inteligencí pro předpovídání zdravotních rizik takto: „Víme, že se nemůžeme spoléhat na vlády, že budou poskytovat informace včas.“ Oficiální zdroje totiž musejí vycházet z jiných oficiálních zdrojů a to podle něj reakční dobu zpomaluje. „My si můžeme vybírat novinky z médií, řečí na blozích a diskusních fórech nebo náznaky o čemkoliv neobvyklém, co se děje,“ uvedl Khan.

Khan uvedl, že jeho algoritmus nepracuje s ničím na sociálních sítích, protože data z nich jsou velmi složitě zpracovatelná. Naopak ale využívá globální data o prodeji letenek – to mu umožňuje predikovat, kam se infikované osoby přesunou. A díky tomu dokázal tento program správně předpovědět, že se wuchanský kornavirus rozšíří do Bangkoku, Soulu, Tchaj-peje a Tokia ve dnech těsně po jeho prvním objevení.

Začalo to SARS

Kamral Khan začal program vyvíjet po roce 2003. Tehdy totiž pracoval v Torontu jako specialista na infekční nemoci a potýkal se s nedostatkem informací o epidemii SARS. Ta se z Číny rozšířila do Hongkongu a pak do Toronta, kde zabila 44 lidí. „Cítím trošku déjà vu,“ uvedl o současné epidemii nového koronaviru.

Vyzkoušel rovnou několik prediktivních programů, ale s žádným nebyl spokojený, a tak roku 2014 spustil díky téměř 10 milionům dolarů investic svůj vlastní – dostal jméno BlueDot. V současné době zaměstnává jeho firma více než čtyřicet expertů od lékařů přes programátory až po experty na informace.

Algoritmus je vybavený umělou inteligencí se schopností samoučení a také možností rozumět 65 jazykům. Vědci vytrénovali tento program, aby dokázal hledat opravdu jen témata týkající se zdravotnictví. „Naučili jsme tento stroj rozeznat, jestli se text týká epidemie antraxu v Mongolsku, nebo heavymetalové kapely Anthrax,“ uvedl Kahn.

Veškeré výsledky, které program získá, pak procházejí lidští analytici, zejména epidemiologové. Pokud je podle nich výsledek relevantní, posílá BlueDot upozornění zákazníkům a veřejným zdravotním institucím. Zatím se tato služba nenabízí veřejnosti, ale pracuje na tom, aby se to do budoucna změnilo.

Google neuspěl

Není to první pokus něco takového vyvinout. Společnost Google musela zrušit projekt Flu Trends, který se pokoušel předpovídat závažnost chřipkových epidemií. Byl ukončen poté, co podcenil epidemii roku 2013 o 140 procent. Naopak BlueDot si může připsat několik úspěchů: předpověděl například propuknutí epidemie zika na jihu Floridy.

Takových případů je ale zatím příliš málo na to, aby se dalo říci, že program je budoucností předvídání epidemií, upozorňuje Wired.