Velryba měla v těle 40 kilo plastů, hlavně sáčky a tašky. Zemřela na pobřeží Filipín

Mladá velryba, kterou vyplavilo moře na pobřeží Filipín, zemřela na šok poté, co pozřela přes čtyřicet kilogramů plastových tašek. Oznámili to mořští biologové a dobrovolníci, kteří pracují pro D'Bone Collector Museum na filipínském ostrově Mindanao. Mořští biologové objevili ve vnitřnostech uhynulého kytovce 16 plastových pytlů na rýži a velké množství umělohmotných nákupních tašek.

Tělo kytovce bylo nedaleko města Davao objeveno o víkendu; jednalo se mladého vorvaňovce zobatého. Tento ozubený kytovec nepatří mezi ohrožené druhy, v současné době jich žije ve světových oceánech přes sto tisíc. Dospělý vorvaňovec může měřit přes šest metrů a váží i nad dvě tuny, tento exemplář byl asi o třetinu menší.

Když přírodovědci provedli pitvu, ukázala se příčina: enormní množství plastového odpadu, který zcela ucpal vnitřnosti velryby. Přestože vědci z tohoto ústavu už zkoumali řadu jiných kytovců, tento případ byl podle nich zdaleka nejhorší: „Je to nejvíc plastů, které jsme v jedné velrybě viděli. Je to nechutné. Vlády musí začít jednat proti těm, kdo dělají z řek a oceánů odpadní stoky.“

Plastový problém nabývá v jihovýchodní Asii enormních rozměrů

Používání jednorázových plastových obalů je v jihovýchodní Asii velmi rozšířené. Zpráva organizace Ocean Conservancy z roku 2017 uvádí, že Čína, Indonésie, Filipíny, Thajsko a Vietnam vyhazují do moře více plastů než celý zbytek světa dohromady. 

Vědci odhadují, že v okolí Filipín zemře na pozření plastových odpadů ročně asi 300 velkých mořských tvorů. Mořský biolog Darrel Blatchley, který je majitelem D'Bone Collector Museum, uvedl pro deník Guardian, že během deseti let zkoumali množství mrtvých velryb a delfínů – 57 z nich zemřelo na nahromaděný odpad a plasty v žaludcích.