V Jordánsku objevili devět tisíc let starou svatyni. K zapomenutým bohům se tam modlili lovci gazel

Jordánští a francouzští archeologové v jordánské poušti objevili svatyni z doby před devíti tisíci lety. Podle agentury AFP může jít o jednu z nejstarších lidských staveb, které se do dneška dochovaly.

Svatyně se datuje do doby kamenné a objevena byla loni v poušti Džibál al-Chašabíja na jihovýchodě země v rámci archeologického výzkumného projektu SEBAP, na němž se podílí Francie.

Místo využívali k rituálům lovci gazel. Nachází se zde oltář i miniaturní model pasti na zvěř. Podle vzhledu se jí říká pouštní drak. Tvoří ji dvě nebo více kamenných zdí vedoucích k ohradě, kde se zvířata porážela. Zídky mohly někdy měřit i několik kilometrů a byly nalezeny i v Saúdské Arábii, Sýrii, Turecku nebo Kazachstánu.

Zbytky svatyně objevené v Jordánsku
Zdroj: ČTK

Výjimečný nález

Podle jordánských úřadů je nález „pozoruhodný a dosud nevídaný“. Jedná se podle prohlášení SEBAP o „dosud nejstarší známou stavbu světa vybudovanou v tak velkém měřítku“.

Na místě se našly rovněž dvě stély s obrysy člověka, z nichž jedna je vysoká 1,12 metru. Byly tam také pazourky, sošky zvířat, ohniště a 150 mořských fosilií.