Studie varuje před „planetou diabetiků“. Brzy jich má být přes 1,3 miliardy

Cukrovka je celosvětově na alarmujícím vzestupu. Pokud státy nic neučiní, vzroste poměrný počet diabetiků v příštích třech dekádách v každé zemi světa, varuje ve své studii Washingtonská univerzita. Do roku 2050 by pak celkový počet cukrovkářů vzrostl na více než dvojnásobek ze současných 529 milionů na zhruba 1,3 miliardy.

Tři čtvrtiny obyvatel Kataru ve věku 75 let trpí cukrovkou. Tato země je diabetem vůbec nejpostiženější na světě a podle vědců představuje ukázku toho, jak bude vypadat zdravotní stav lidstva v blízké budoucnosti. 

Nárůst rozšíření cukrovky není ve světě rovnoměrný. Například v severní Africe a na Blízkém východě se očekává, že podíl nemocných cukrovkou dosáhne v polovině století 16,8 procenta a v Latinské Americe a Karibiku 11,3 procenta, zatímco celosvětový průměr má podle těchto projekcí činit 9,8 procenta. Nyní je prevalence na úrovni 6,1 procenta.

  • Diabetes mellitus, česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. 
  • Rozlišují se dva základní typy: diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu. Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku. V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby. Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.
  • Zdroj: Wikipedia

Zasažena však bude každá země, varují vědci. „Rychlost, kterou cukrovka roste, je nejen alarmující, ale také náročná pro každý zdravotnický systém na světě,“ řekla podle agentury Reuters hlavní autorka studie otištěné v časopise The Lancet Liane Ongová. 

Většinu případů tvoří celosvětově cukrovka druhého typu, která souvisí s obezitou a do značné míry jí lze předcházet, poznamenali vědci.

Předpověď počtu nemocných s cukrovkou
Zdroj: The Lancet

Vývoj v Česku je alarmující

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je v Česku v současné době evidován přes jeden milion pacientů, kterým byl diagnostikován diabetes. Jedná se o asi 505 tisíc mužů a 514 tisíc žen. V průběhu roku 2018 zemřelo s diabetem přibližně 37,5 tisíce osob, z toho 4280 zemřelo v důsledku tohoto onemocnění.

Každoročně onemocní dalších šedesát tisíc lidí. Za posledních 35 let se počet diabetiků v populaci ztrojnásobil. Narůstá navíc počet nemocných ve středním věku. Jsou odhady, že v roce 2030 bude v tuzemsku kolem jednoho a čtvrt milionu diabetiků nebo i více.

Rozšíření cukrovky
Zdroj: The Lancet

Řešení má přitom většina postižených ve vlastních rukách. „Pohyb je základním kamenem nejen v prevenci diabetu, ale i u diabetiků samotných. Od útlého věku má být dítě vedeno k dostatku pohybu zahrnujícího běžné sportovní aktivity, jako jízdu na kole, pěší výlety, v zimě lyžování, spíše běžecké, a podobně. V dospělém věku se doporučuje denně pohyb, například aspoň pět až osm tisíc kroků denně,“ popsal Jan Škrha z České diabetologické společnosti.