Stovku nových druhů objevila vědecká expedice na podmořských horách u pobřeží Chile

Mezinárodní skupina vědců pod vedením profesora Javiera Sellanese možná objevila více než sto nových druhů žijících na podmořských horách u pobřeží Chile. Expedice Schmidtova oceánského institutu tam našla korály, chobotnice, mořské ježky, různonožce a další druhy, které jsou pro vědu pravděpodobně nové.

Tým prozkoumal podmořské hory podél hřebenů Nazca a Salas y Gómez. Cílem výzkumu je shromáždit o této oblasti co nejvíce informací, které by tam mohly pomoci vyhlášení mezinárodní chráněné mořské oblasti s vysokým stupněm ochrany. Hřeben Salas y Gómez je 2900 kilometrů dlouhý podmořský horský řetězec zahrnující více než dvě stovky podmořských hor, které se táhnou od pobřeží Chile až po Velikonoční ostrov.

Potenciálně nový druh korálu
Zdroj: Schmidt Ocean Institute

Během expedice vědci použili podmořského robota, který je schopen sestoupit do hloubky 4500 metrů, a shromáždili díky němu údaje z deseti podmořských hor, které budou využity k dalšímu úsilí o ochranu mořského prostředí v Chile.

Vědci zjistili, že každá podmořská hora hostí odlišné ekosystémy, z nichž mnohé jsou zranitelné. Mořští biologové teď analyzují exempláře, u nichž předpokládají, že jsou pro vědu nové, aby pomocí genetických testů potvrdili, zda se jedná o nové druhy, jak se domnívají.

Výzkum podmořských hor u Chile (zdroj: Schmidt Ocean Institute)

Odborníci z lodi zmapovali 52 777 kilometrů čtverečních mořského dna, což vedlo k objevu čtyř podmořských hor v chilských vodách. Ta nejvyšší je vysoká 3530 metrů a vědecký tým ji neoficiálně pojmenoval Solito.

Podmořská hora Solito
Zdroj: Schmidt Ocean Institute

„Výsledky této expedice předčily naše naděje. Vždycky očekáváte, že v těchto odlehlých a málo prozkoumaných oblastech objevíte nové druhy, ale množství, které jsme našli, zejména u hub, je ohromující,“ uvedl profesor Sellanes. „Tyto zdravé ekosystémy ukazují, že mořské chráněné oblasti Nazca-Desventuradas a Juan Fernández účinně chrání tyto zranitelné lokality.“

Výzkumná loď Falkor, z níž výzkum probíhá
Zdroj: Schmidt Ocean Institute

Stejný tým bude pokračovat ve výzkumu v druhé expedici, která prozkoumá oceán podél hřebene Salas y Gómez. Vědci se tentokrát zaměří na hlubší oblasti, s robotem se ponoří hlavně pod hranici 600 metrů.