Stoupá počet případů boreliózy a encefalitidy. Kvůli mírné zimě přežila i loňská klíšťata

V Česku meziročně přibylo případů nákazy lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Ukazují to data krajských hygienických stanic (KHS). Podle odborníků je důvodem především klima, kvůli kterému přibývá klíšťat. Ta se v současnosti vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde se jim dříve kvůli chladnějším teplotám nedařilo. Onemocnění mohou vést až k úmrtí, lidé by se proto podle lékařů měli před klíšťaty co nejúčinněji chránit.

„Od začátku roku bylo nahlášeno 20 případů lymeské borreliózy a 3 případy klíšťové encefalitidy,“ uvedla Veronika Šponiar Ovesná z protiepidemického odboru KHS Jihomoravského kraje. „Pro srovnání, v roce 2022 byl první případ klíšťové encefalitidy hlášen v druhé polovině května,“ doplnila.

Ve většině krajů se podle hygienických stanic počet nakažených těmito onemocněními, za stejné období v loňském a letošním roce, zvýšil. „V průběhu posledních několika let byl ve Zlínském kraji zaznamenán významný vzestup počtu onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou,“ sdělila Vendula Ševčíková z KHS Zlínského kraje.

Je tomu tak i v dalších regionech – například v Jihočeském kraji zaznamenali letos o 29 případů lymské boreliózy více než v roce minulém.

Teplé zimy klíšťata nevyhubí

Důvodem vyššího počtu onemocnění je vyšší výskyt klíšťat. „Klíšťat přibývá i kvůli mírnějším zimám, tolik jich nezahyne následkem mrazu a přežívají do další sezóny,“ vysvětlila mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Doplnila také, že se díky klimatu klíšťata nyní dostanou i do míst, kde se jim dříve tolik nedařilo – například do vyšších nadmořských výšek.

Onemocnění mohou být pro pacienty závažná. „Klíšťová encefalitis postihuje centrální nervovou soustavu, kdy nejhorším důsledkem je úmrtí, ale i v případě, že se pacient uzdraví, může mít doživotní následky v podobě obrn končetin,“ vysvětlila jedno z onemocnění ředitelka protidepidemického odboru KHS Středočeského kraje Lilian Rumlová.

„Lymská borelióza může postihovat více systémů, mimo jiné i centrální nervový systém nebo kardiovaskulární systém, pohybový aparát, kůži,“ doplnila.