Riziko dlouhého covidu podle vědců klesá, hlavní je očkování

Od začátku pandemie se výrazně snížilo riziko, že se u člověka nakaženého virem SARS-CoV-2 rozvine takzvaný dlouhý covid. Popsali to vědci z Washingtonovy univerzity, podle nichž v tom hrálo zásadní roli očkování.

Dlouhý covid, soubor dlouhodobých komplikací spojených s nákazou virem SARS-CoV-2, stále ničí zdraví až příliš mnoha lidem. Ale této nemoci oproti počátku pandemie výrazně ubylo, konstatuje nový výzkum. Klíčovou roli v této změně podle něj hrají dva faktory: třicetiprocentní vliv hrají změny viru v průběhu času, sedmdesátiprocentní roli má očkování proti covidu.

„Tento výzkum, který ukazuje, jak klesá množství dlouhého covidu, představuje vzácnou příležitost, kdy mohu v souvislosti s tímto virem sdělit dobré zprávy,“ uvedl hlavní autor studie doktor Ziyad Al-Aly. „Tyto výsledky také ukazují pozitivní účinky očkování.“

Desetina s dlouhým covidem

Dlouhý covid se projevuje dechovými obtížemi, únavou a vyčerpáním. Objevuje se průměrně u deseti procent lidí, kteří se nakazí virem SARS-CoV-2. Světová zdravotnická organizace oficiálně zdokumentovala více než 775 milionů případů onemocnění covidem-19, což by představovalo téměř 80 milionů lidí, jež někdy postihl dlouhý covid.

Autor studie Al-Aly se věnuje dlouhodobě výzkumu toho, jak covid postihuje různé orgány, včetně těch nejdůležitějších – srdce, mozek nebo ledviny. Přestože podle něj ještě není dlouhý covid minulostí a konec zdravotních problémů spojených s touto nemocí je zatím v nedohlednu, je obrat k lepšímu jasně pozorovatelný. Přesto varuje přes usnutím na vavřínech: „Nesmíme polevit v ostražitosti. To zahrnuje i každoroční očkování, protože právě to je klíčem k potlačení rizika dlouhého covidu. Pokud od očkování upustíme, riziko se pravděpodobně zase zvýší.“

Jeho tým analyzoval miliony lékařských záznamů v databázi vedené americkým ministerstvem pro záležitosti veteránů. Tento systém je vzhledem k velkému množství amerických zdravotních pojišťoven vůbec nejrozsáhlejším integrovaným systémem zdravotní péče v USA. Vědci se tak dostali k datům 441 583 veteránů, kteří se prokazatelně nakazili virem SARS-CoV-2, a dalších 4,7 milionu nenakažených veteránů. Údaje se týkaly období od 1. března 2020 do 31. ledna 2022.

Vědci rozdělili veterány do pěti skupin: neočkovaní, kteří se nakazili původní variantou covidu hned v roce 2020, variantou delta v roce 2021 a variantou omikron v roce 2022. Další dvě skupiny zahrnovaly veterány po vakcinaci, kteří chytili variantu delta, a očkované s variantou omikron. Proč ve studii nebyli žádní veteráni po vakcinaci nakažení původním kmenem? Protože v době, kdy se objevil, ještě očkování nebylo.

Pak vědci studovali, jak vysoká byla pravděpodobnost vzniku dlouhého covidu rok po nákaze u všech těchto pěti skupin.

Zjištění ukazují výhodu očkování

Nejvíc se dlouhý covid podle výzkumu objevoval u lidí, kteří se nakazili původním kmenem – tam to vedlo ke vzniku dlouhodobého zdravotního problému u 10,4 procenta infikovaných. Tento podíl se snížil na 9,5 procenta u neočkovaných nakažených deltou a na 7,7 procenta u omikronu.

Mezi očkovanými byla míra dlouhého covidu 5,3 procenta u delty a 3,5 procenta u omikronu.

„Je vidět jasný a významný rozdíl v riziku během éry delty a éry omikronu mezi očkovanými a neočkovanými,“ uvedl Al-Aly. „Pokud si tedy lidé myslí, že covid není nic hrozného, a rozhodnou se na očkování rezignovat, v podstatě tím zdvojnásobují riziko vzniku dlouhého covidu,“ dodal.