Na Pálavě se našla vzácná houba, která zatím rostla jen v Severní Americe

Na Milovické stráni na Pálavě objevil amatérský mykolog zvláštní houbu. Nic takového u nás neviděl nejen on, ale ani nikdo jiný. Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ji pak identifikovali jako sesličku poduškovitou, která je známá především z horských lesů na západě Spojených států a patří mezi vzácné a chráněné druhy. V Evropě se našla vůbec poprvé.

Seslička je velká houba s podzemními nebo částečně podzemními plodnicemi, které mívají až šest centimetrů. Je tedy poměrně nápadná, a to i vzhledem, protože nepřipomíná nic, co by rostlo v našich krajích. Konkrétně tento druh se mimo Severní Ameriku doposud nikdy neobjevil.

Až teprve amatérský mykolog Slavomír Valda ji našel v Česku a hned mu bylo jasné, že není podobná ničemu, co kdy viděl. Následným studiem pomocí molekulárně genetických metod se ukázalo, že je to druh s latinským jménem Sedecula pulvinata, který zatím nemá české jméno, ale vědci pro něj navrhli český překlad seslička poduškovitá.

„Nález v teplé oblasti střední Evropy je velmi nečekaný a ukazuje, že tento druh není jen endemit horských jehličnatých lesů západu USA a má širší ekologické nároky,“ vysvětluje Miroslav Kolařík z Mikrobiologického ústavu Akademie věd, který s amatérskými mykology spolupracuje. „Jde tak o nový druh nejen naší, ale i evropské mykoflóry. Nové druhy hub se popisují, i z našeho území, poměrně často, nicméně téměř vždy jde o druhy mikroskopických hub,“ dodává vědec.

  • Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je takový, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Areály výskytu jednotlivých endemitů jsou rozdílné. Někdy se jedná o jednu lokalitu s rozlohou pouze několika metrů čtverečních.
  • Zdroj: Wikipedie

Světová česká databáze

Ke studiu rozšíření vědci využili také databázi Globalfungi.com, kterou vytvořili čeští experti. Zatímco dosavadní znalosti o rozšíření hub jsou založené na sběru plodnic nebo kultivaci, tato databáze obsahuje informace získané přímo z přírodních vzorků pomocí sekvenování veškeré přítomné houbové genetické informace. To znamená, že vědci mohou houbu zkoumat bez nutnosti danou houbu přímo „vidět“.

Seslička poduškovitá
Zdroj: AV ČR

Databáze tak umožnuje získat daleko větší množství dat, jež se dají využít pro studium hub, které jen vzácně tvoří plodnice nebo které nejde kultivovat v laboratoři. Vytvořením této databáze, která ve světě nemá obdoby, se čeští vědci dostali na světovou špičku ve studiu rozšíření hub.

V případě sesličky se ukázalo, že tato houba není vázána jen na horské jehličnaté lesy západu USA, ale je možné ji najít i v listnatých lesích Spojených států či Kanady.

Skrytý svět podzemních hub

Velké houby (neboli makromycety) si lidé nejčastěji spojují s houbami kloboukatými. Ale řada druhů tvoří podzemní plodnice, které rostou hned pod povrchem půdy nebo jsou v ní částečně zanořené. Mezi tyto podzemky patří například známé lanýže či jelenky. V terénu se dají najít jenom cíleným sběrem, kdy se pomocí motyčky odkrývá svrchní část zeminy.

Všechny podzemky tvoří uzavřené oválné plodnice a pro šíření jejich výtrusů je zvěř nezbytná. Zajímavé také je, že jednotlivé skupiny podzemek jsou vzájemně nepříbuzné a pokaždé vznikly z různých druhů nadzemních hub, často velmi rychlou evoluční změnou.

V České republice se dají najít například podzemní holubinky nebo ryzce, jejichž plodnice nejsou nadzemním druhům podobné, ale mikroskopicky stále nesou jejich typické znaky.