Na Bulovce pomáhá s testy na koronavirus Pipeťák. Robot jich zvládne i sedm set denně

Pipeťák z Bulovky (zdroj: ČT24)

Nemocnice na Bulovce v Praze otestovala od 6. března přes devět tisíc vzorků na přítomnost nemoci na COVID-19. V laboratořích pracují dva šestičlenné týmy, které se nepotkají. Pomáhá jim i stroj z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Novinářům to řekla Elka Nyčová z oddělení klinické mikrobiologie. Pozitivní výsledek měla z testovaných vzorků asi desetina. Mezi všemi více než 146 tisíci vzorky otestovanými v celé zemi je podíl pozitivních záchytů podle ministerstva zdravotnictví 4,6 procenta – a od vypuknutí pandemie postupně klesá.

Bulovka byla mezi prvními laboratořemi v Česku, které začaly po laboratoři Státního zdravotního ústavu vzorky na přítomnost koronaviru testovat. Za nejvytíženější den tamní zdravotníci otestovali 670 vzorků, běžně jich dělají kolem tří až čtyř stovek. Pracují každý den od šesté ranní do osmi večer.

Otestovat vzorek z výtěru z krku trvá zhruba šest hodin. Každý potřebuje ruku odborníka třináctkrát, mezitím pracují různé chemikálie nebo stroje. „Robot výrazně usnadnil jeden krok. Ve chvíli, kdy jsou vzorky zapsané a vyizolované, je k nim třeba přidat chemikálie potřebné k detekci virové RNA. Výrazně snížil riziko chyby při ručním pipetování,“ vysvětlila Lenka Richterová ze stejného oddělení. Robotická ruka podle ní není rychlejší než člověk, ale neunaví se. Laboranti se tak díky ní mohou soustředit na jiné části procesu.

Připravit stroj přezdívaný Pipeťák pro používání v nemocnici trvalo asi dva týdny. „Postavili jsme stroj, který se vlastně na tu věc úplně nehodí. Není to zdaleka to nejlepší, ale mohlo to být rychle,“ doplnil Václav Hlaváč z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) při ČVUT. Robot dokáže za den zpracovat až sedm stovek testů.

Pipeťák se nezastaví

Stroj pomáhá asi dva týdny, nemocnice testuje od 6. března. „Bohužel na začátku vyšetřování byly problémy s nedostatkem odběrových výběrovek, to se řešilo několik dní,“ uvedla Nyčová. Nemocnice se tak podle ní nespoléhá na jeden test a související testovací sady a chemikálie, ale má jich v zásobě několik různých. Přesto nejde se předzásobit na více než tři nebo čtyři dny. Přes Velikonoce podle ní počet zájemců o testování klesl, teď zase pomalu stoupá.

V rámci zhruba devíti tisíců vzorků, které nemocnice do úterý otestovala, bylo reálně otestováno asi 7800 osob. Zhruba 3200 vzorků odebrali zdravotníci ze sanitek, které za pacienty jezdily domů. Celkem spolu s odběrovým kontejnerem, kam lidé s podezřením docházejí sami, jich bylo necelých 6800. Nemocnice testovala také zhruba 1900 lidí, kteří leželi na jejich odděleních nebo v dalších zdravotnických zařízeních.