Mont Blanc se za čtyři roky zmenšil o metr. Z „bílé hory“ se mění na „černou“

Mont Blanc, který je nejvyšší horou na území Evropské unie, se za poslední čtyři roky zmenšil zhruba o metr. Skupina zeměměřičů v polovině září naměřila výšku 4807,81 metru nad mořem.

Měření hory uskutečnila v polovině září zhruba třicetičlenná výprava, která na vrcholu strávila tři dny, aby získala „soubor přesných a spolehlivých údajů, jež budou moci využít odborníci“. Data k vědecké analýze by mohla posloužit například ke sledování vývoje ledovce.

Zatím nejvyšší hodnota u hory Mont Blanc byla naměřena v roce 2007, kdy dosáhla 4810,9 metru nad mořem. Měření se opakují každé dva roky, poslední oficiální údaj je ale z roku 2017. Skupina nezveřejnila údaj z roku 2019, protože byl nezvykle nízký. Tehdy dosahoval 4806,03 metru nad mořem. Podle odborníků je nutné přistupovat k tomuto údaji s velkou opatrností.

Údaje se mění, protože na vrcholu leží trvalá sněhová pokrývka, jejíž rozměry záleží na srážkách, větru a dalších meteorologických podmínkách. Pokud by se neměnil stav sněhové a ledové pokrývky, výška Mont Blancu by dosahovala 4792 metrů nad mořem.

Dominanta Savojských Alp, která leží na francouzsko-italských hranicích, byla díky tomu dlouhou dobu označována za nejvyšší v Evropě. Za součást starého kontinentu je ale považován také Kavkaz, kde se tyčí hned čtyři hory vyšší než v pořadí pátý Mont Blanc. Nejvyšší horou Evropy by tak tedy byl Elbrus s oficiální výškou 5642 metrů.

Klimatická změna trápí „Bílou horu“

Mont Blanc je jedním z nejviditelnějších evropských symbolů klimatických změn. Ledovec Mér de Glaces odtává až o čtyřicet metrů ročně. Kvůli tomu se mění i typický vzhled hory, který jí dal jméno, jež v překladu znamená „Bílá hora“.

Francouzští novináři v souvislosti s touto výraznou proměnou mluví v lehké nadsázce o Mont Noir, neboli „Černé hoře“ –⁠ právě tuto barvu totiž mají odhalené svahy, odkud ustoupil led a sníh.

Před rokem Mont Blanc navštívil francouzský prezident Emmanuel Macron, který při tom oznámil, že bude oblast mnohem intenzivněji chránit.

Ikonickému vrcholu má pomoci nová přírodní rezervace a omezení počtu turistů a horolezců. Na svah hory ročně míří přes 20 tisíc lidí. Nejpoužívanější trasa na vrchol totiž není nikterak obtížná ke zdolání a v nabídce ji mají třeba i cestovní kanceláře. Už v létě 2019 musely úřady omezit počet výstupů na 214 denně.