Z Mont Blancu se stává Mont Noir. Macron ho chce chránit

Horizont ČT24: Emmanuel Macron chce zřídit rezervaci na Mont Blancu (zdroj: ČT24)

Nejvyšší evropský vrchol Mont Blanc má přejít pod ochranu francouzské vlády, která hodlá omezit příval turistů. Bude také rázněji bojovat proti klimatické změně, která horu připravuje o její ledovou střechu. Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron. Hlava státu označila boj proti klimatickým změnám za prioritu druhé poloviny pětiletého mandátu, od opozice a environmentálních aktivistů přesto sklízí kritiku.

Mont Blanc je jedním z nejviditelnějších evropských symbolů klimatických změn. Ledovec Mér de Glaces odtává až o 40 metrů ročně. Francouzský prezident vyzval na závěr své návštěvy Horního Savojska k aktivnímu postupu.

Ochranu životního prostředí a klimatu označil za „bitvu století“. „Boj za udržení biodiverzity je především bojem za naše vlastní přežití,“ prohlásil v Chamonix. 

Francouzský prezident hovořil o obavách z „křehkosti krajiny“ po ranním výletě na ledovec Mer de Glace (Ledové moře), kde pózoval fotografům v zimním oblečení v barvách státní vlajky. Pás ledu a sněhu pod vrcholem Grandes Jorasses se za posledních sto let ztenčil o 120 metrů a od roku 1850 ztratil ze své délky přibližně dva kilometry.

Ikonické hoře má pomoci nová přírodní rezervace a omezení počtu turistů a horolezců. Na svah hory ročně míří přes 20 tisíc lidí. Nejpoužívanější trasa na vrchol totiž není nikterak obtížná ke zdolání a v nabídce ji mají třeba i cestovní kanceláře. Už v létě 2019 musely úřady omezit počet výstupů na 214 denně.

Hoře nepomůže rezervace, ale ambiciózní snižování emisí, zní od kritiků

Alpskou exkurzi prezidenta označili zástupci opozice a environmentalisté za cynickou snahu oslovit sympatizanty zelených uskupení před březnovými komunálními volbami. „Vláda se snaží přemalovat svoji politiku na zeleno,“ prohlásil Julien Bayou ze strany Evropa Ekologie-Zelení (EELV).

Arnaud Gauffier ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) sice ocenil Macronovu cestu k „symbolům oteplování“, vládní plány ale považuje za nedostačující. „Důvodem, proč mizí ledovce, je klimatická změna. Ničeho nedosáhneme, pokud nepřijde ambiciózní politika snižování emisí, a v tomto směru výrazně zaostáváme,“ řekl.