Kosmický kamion Kunotori se chystá na svůj poslední let

V květnu odletí z japonského vesmírného střediska Tanegašima k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nákladní loď Kunotori 9. Bude se jednat o poslední let nynější verze tohoto kosmického kamionu. Informovala o tom na svém webu japonská vesmírná agentura JAXA.

Start nosné rakety H-IIB s již devátou lodí Kunotori (Bílý čáp) z Tanegašimy je předběžně plánován na večer 20. května SELČ. S přistáním na orbitálním komplexu se pak počítá o pět dní později.

Lodě Kunotori jsou kapacitně největší vesmírné „náklaďáky“ na světě. Na Mezinárodní vesmírnou stanici dokážou dopravit až šest tun nákladu, včetně i několika velkých zařízení či nástrojů pro vědecké experimenty během jednoho letu, uvádí JAXA.

Všech osm dosavadních letů od roku 2009 s využitím nosné rakety H-IIB bylo úspěšných, naposledy loni v září. Nová verze tohoto japonského vesmírného nákladního dopravního prostředku by podle agentury Kjódó měla mít větší hmotnost a o 50 procent větší přepravní kapacitu.

K ISS by s touto novou nákladní lodí měla do kosmu létat nová, mocnější raketa H-III. Podle jejího výrobce, společnosti Mitsubishi Heavy Industries (MHI), by měla být schopná vynášet těžký náklad i do vzdálenějších destinací ve vesmíru. Japonsko se totiž hodlá zapojit do připravovaného programu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), který míří zpátky k Měsíci a pak dál na Mars.

Koronavirus a ISS

I vesmírné programy nicméně částečně ovlivňuje stávající pandemie nového typu koronaviru; riziko, že se na Mezinárodní vesmírnou stanici nebo do jiné vesmírné mise dostane jakýkoliv virus, je totiž pro kosmické agentury velkou hrozbou.

Americká agentura NASA nicméně disponuje opatřeními, která mají takové situaci zabránit; fungují už od roku 1971 a spočívají ve čtrnáctidenní karanténě astronautů před letem. Během té doby je detailně sledován jejich zdravotní stav a jakýkoliv problém by znamenal odložení startu. NASA zpřísnila opatření také pro ostatní zaměstnance agentury; vydala pro ně pravidla, podle nichž by se měli řídit. 

Podobná pravidla má i ruský Roskosmos. Ten už 23. března z preventivních důvodů zrušil plánovanou tiskovou konferenci se třemi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Kvůli koronavirové pandemii o tom rozhodlo Středisko přípravy kosmonautů. Na orbitální komplex se mají 9. dubna z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu společně vydat ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.