Indie chce být ve vesmíru bojeschopná, zaměří se na vývoj sofistikovaných zbraní

Indie hodlá v nadcházejících letech vybudovat vesmírnou agenturu, která se bude věnovat především vývoji sofistikovaných zbraní a technologií. Agentura bude podléhat ministerstvu obrany, jejím jádrem se stane tým špičkových vědců spolupracujících s armádními důstojníky. Hlavním cílem je zvýšení bojeschopnosti země ve vesmírných konfliktech.

Agentura ponese název Defense Space Research Agency (DSRO). Podle deníku Business-standard koloval plán na její zřízení v nejvyšších kruzích indické administrativy už delší dobu.  

Hlavním úkolem DSRO bude poskytovat podporu pro Defense Space Agency (DSA), což je již existující agentura s podobnými úkoly. Jejich spolupráce má ve výsledku zvýšit bojeschopnost Indie v kosmických konfliktech.

DSRO by měla stejně jako DSA sídlit v Benaglúru, hlavním městě indického státu Karnátaka. Očekává se od ní, že bude přicházet s nápady i realizacemi nových technologií, jež by se daly využít při bojích ve vesmíru. Indie v poslední době o takové zbraně usiluje čím dál silněji.

Na konci března například vlastní raketou sestřelila testovací satelit z oběžné dráhy. Po Spojených státech, Rusku a Číně se tak stala teprve čtvrtou zemí, jíž se to podařilo. „Indie dosáhla bezprecedentního úspěchu. Zapsala své jméno jako vesmírná mocnost,“ prohlásil tehdy premiér Naréndra Módí. 

Indie, v níž žije 1,3 miliardy obyvatel, buduje vesmírný program již léta. Některé jeho služby díky nižším cenám dokonce konkurují těm západním. Indické satelity například pořizují snímky Země.

V roce 2022, kdy si bude připomínat 75. výročí samostatnosti, chce Indie vypustit do vesmíru jako čtvrtý stát světa vlastní loď s posádkou.