Emise oxidu dusičitého v Číně klesly až o 40 procent, ukázaly snímky evropských družic

Přísná opatření, která v uplynulých měsících zavedla v boji s novým typem koronaviru Čína, vedla k čistějšímu ovzduší. Vyplývá to ze satelitních snímků Evropské kosmické agentury (ESA). Emise oxidu dusičitého, který produkují auta, továrny a elektrárny, klesly až o 40 procent, informovala agentura Reuters.

Pandemie dosud Čínu co do počtu nakažených zasáhla nejhůře, infikovalo se téměř 81 tisíc lidí. Tamní úřady kvůli kritické situaci začaly na konci ledna přijímat nejrůznější omezení, včetně pozastavení výroby a omezení dopravy. Údaje o emisích plynu nad Čínou, zaznamenávané od 20. prosince do 16. března, dokládají, že právě na přelomu ledna a února se množství plynu poprvé dramaticky snížilo.

„Nyní nad čínskými městy vidíme zhruba 40procentní snížení (oxidu dusičitého), nicméně se jedná pouze o hrubé odhady, protože na jeho množství má také vliv počasí,“ upřesnil Claus Zehner z programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí.

Emise v Číně na přelomu ledna a února poklesnou každoročně, připomíná agentura Reuters. Děje se tak kvůli oslavám čínského Nového roku, ze snímků ESA lze však vidět, že čistší ovzduší vydrželo až do začátku března. Podle kosmické agentury v některých částech Číny za letošní únor v porovnání s posledními třemi lety také poklesl počet prachových částic v ovzduší.

Jako v Itálii

Podobný vývoj emisí potvrdily družice i nad Itálií. Satelitní pozorování zaznamenalo v uplynulých týdnech náhlé snížení lidské aktivity v severní Itálii. Oblast, která běžně vykazuje husté povrchové znečištění oxidem dusičitým (NO2), projevuje postupný trend snižování koncentrace NO2 asi o deset procent týdně během posledního zhruba měsíce, uvedli experti z programu Copernicus, na jehož provozu se podílejí Evropská unie a Evropská kosmická agentura (ESA).

Příkladem města, kde se ovzduší výrazně zlepšilo, je podle programu Copernicus Milán. „Zatímco během prvních pěti týdnů roku žádný jasný trend patrný není, od šestého týdne dále pozorujeme trend mírného poklesu. Průměrné koncentrace NO2 se v lednu pohybovaly kolem hodnoty 65 mikrogramů na metr krychlový, v únoru již poklesly na 45 mikrogramů a v první polovině března dosahovaly hodnoty přibližně 35 mikrogramů,“ píší vědci.

„Podobné klesající trendy se vyskytují i v dalších městech v severní Itálii, jako je Turín nebo Bergamo,“ dodávají.