Válka tvrdě dopadla i na ně, mluvit o tom ale nemůžou. Speciální centra se na Ukrajině starají o zraněné psy

Události: Psí lazarety na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Jsou to oběti války, které neplní titulky novin. Svědkové konfliktu, kteří nemluví. Psi na Ukrajině nyní mají místo, které jim dává nový život a které jim ho také zachraňuje. O tom, co viděli nebo zažili, mluvit nemohou, přesto si nesou silné příběhy. V kyjevském centru nyní pečují nastálo asi o deset psů.

Pes Lišák se špatně hýbal už před válkou. Lidé z centra pro rehabilitaci tvrdí, že ho Rusové přivázali za auto a táhli, až nemohl chodit. V Makarivu ho pak našel kolemjdoucí. „Ležel v jámě a za nohu měl přivázanou minu. Proto jsme museli přivolat pyrotechniky a až potom ho odvézt,“ říká dobrovolnice ze sdružení Zoo patrola Maria.

Klíčovým bodem rehabilitace je zde také plavání. „Plaveme s nimi, protože ve vodě zapojují všechny svaly. V principu si je trochu uvolní, ale zároveň je zapojují,“ vysvětluje asistentka Maria z Centra pro rehabilitaci zvířat Step Up.

Třetina válečných uprchlíků opouští domácí zvířata

Až třetina válečných uprchlíků na Ukrajině opustí nejen svůj dům, ale i domácí zvířata. Sdružení s názvem Zoo patrola funguje od začátku března. Od té doby zachránilo už přes dvě stě zvířat. Prý není dne, aby někam nevyjížděli. Zdejší centrum je jedno z míst, kam zraněná zvířata odváží.

Práce se psy má pevný denní řád. Stejně jako u lidí – prý není nutné spěchat. Stačí krok po kroku. Speciální péči vyžaduje i pes, který kvůli výbuchu bomby přišel o sluch. „Zachránili jsme ho v Irpini po válce. Měl zlomený ocas a nemohl se ani sám vyvenčit,“ vysvětluje dobrovolnice Maria.

Na pomoc zvířatům trpícím válkou vznikají i fondy. Ten celonárodní má nově zaštítit pomoc pro milion psů a koček.