V Moskvě útočil dron, terčem byla stejná budova jako o víkendu

Při dronovém útoku na Moskvu byla zasažena stejná výšková budova jako při úderu v noci ze soboty na neděli. Oznámil to starosta ruské metropole Sergej Sobjanin. Další bezpilotní letouny nad metropolí údajně sestřelila protivzdušná obrana. Kreml připustil, že hrozba útoků drony na hlavní město existuje a „je zjevná“. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že odrazilo také útok v Černém moři. Rusové drony opět zaútočili na Charkov, v Chersonu při bombardování zemřel lékař.

„Několik bezpilotních letounů, které se pokusily vletět do Moskvy, bylo sestřeleno systémy protivzdušné obrany. Jeden z nich narazil do stejného věžáku v City jako minule,“ napsal Sobjanin na Telegramu. „Fasáda ve 21. patře byla poškozena. Poškozeno bylo 150 metrů čtverečních zasklení. Nejsou hlášena žádná zranění,“ dodal.

V noci na neděli Sobjanin oznámil, že Moskva se stala terčem útoku ukrajinských dronů. Jeden bezpilotní letoun podle něj tehdy zasáhl výškovou budovu v komerčním centru Moscow City, kde utrpěl zranění jeden příslušník ostrahy.

„Skutečně hrozba existuje, je zjevná. Přijímají se opatření,“ odpověděl mluvčí ruského vůdce Dmitrij Peskov na otázku, jaké závěry Kreml vyvodil z opakovaného útoku dronem na Moscow-City. Odmítl analogii s teroristickými útoky na „dvojčata“ Světového obchodního centra v New Yorku z 11. září 2001. Dalších vyjádření se Peskov zdržel s tím, že komentovat útok drony z odborného hlediska mohou a mají pouze vojáci.

Podle listu Kommersant drony opakovaně poškodily budovu, ve které jsou kanceláře ministerstev digitalizace, hospodářství, průmyslu a obchodu a také zemědělská banka a akreditační služba.

Letiště Vnukovo v úterý podle agentury TASS úřady „dočasně uzavřely pro přílety a odlety“, později provoz opět obnovily. Krátká uzavírka následovala také po minulém dronovém útoku na Moskvu v noci na neděli.

Vzkaz ruské veřejnosti

Ruská metropole se v posledních měsících stala opakovaně terčem dronů. Koncem května zasáhly bezpilotní letouny i některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita včetně vůdce Vladimira Putina.

Představitelé ruské vlády viní z útoků Ukrajinu a mluví o „mezinárodním terorismu“. Kyjev tvrzení o útoku oficiálně nekomentoval, prezident Volodymyr Zelenskyj ale řekl, že válka se vrací na území Ruska a že jde o naprosto spravedlivý proces.

„Moskva si rychle zvyká na opravdovou válku, která se brzy konečně přesune na území původců války, aby splatili všechny své dluhy,“ napsal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak a přislíbil „více nerozpoznaných dronů, více zhroucení, více občanských konfliktů a více války“.

Tomáš Řepa hovořil o situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

„Ruská veřejnost, alespoň navenek, působí jako jednolitý blok, který válku víceméně podporuje. Řada obyvatel, hlavně velkých aglomerací jako Moskva nebo Petrohrad, možná právě i tím, že takové drobné zásahy budou probíhat kolem nich, si uvědomí, že konflikt není tak vzdálený,“ říká k úderům v Rusku Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany.

Tím, že Ukrajina pomocí dronů cílí na důležité objekty, dává dle Řepy Moskvě najevo, že její schopnosti rostou.

Ruské útoky v Charkově a Chersonu

Noční dronový útok má za sebou také Charkov, druhé největší ukrajinské město. Jeden ze šesti či sedmi strojů Šáhed, útočících přímo na cíl za cenu vlastního zničení, podle policejního náčelníka Volodymyra Tymošenka zasáhl střední odborné učiliště, kde se podle portálu zřítila dvě ze tří podlaží centrální budovy. V učilišti v době útoku žádní lidé nebyli, napsal server Suspilne.

Hasiči likvidují následky ruského útoku v Charkově
Zdroj: State Emergency Service of Ukraine/Reuters

Zásah kromě učiliště utrpěl také sportovní objekt, jehož hlídač byl zraněn, řekl mluvčí prokuratury v Charkovské oblasti Dmytro Čubenko. Raněný byl podle něj hospitalizován. Tymošenko zdůraznil, že ruské drony necílily na žádný vojenský objekt a v zasažených místech se nenacházali vojáci. Zraněn podle něj byl jeden člověk.

Podle starosty města Ihora Terechova byly v centru slyšet tři výbuchy, přičemž zásah utrpěla dvě patra ubytovny. „Hoří tam a pracují záchranné jednotky,“ napsal Terechov na Telegramu. Server Suspilne dodal, že po řadě explozí nastaly ve městě výpadky dodávek elektrické energie a vody.

V Chersonu zemřel lékař a zdravotní sestra bojuje o život poté, co Rusové před polednem tamního času ostřelovali zdravotnické zařízení v centru města. Informovala o tom agentura Ukrinform s odkazem na telegramový příspěvek chersonského šéfa vojenské správy Romana Mročka.

Neúspěšné pokusy v Černém moři, tvrdí Moskva

V noci na úterý údajně odrazily útok tří bezposádkových hladinových plavidel dvě lodě ruského vojenského námořnictva v Černém moři, plavící se zhruba 340 kilometrů jihozápadně od Sevastopolu. Tvrdí to ruské ministerstvo obrany s tím, že šlo o neúspěšný pokus ukrajinských ozbrojených sil, který cílil i na „ruské civilní dopravní lodě“. Tvrzení nelze ověřit.

Rusko se v Černém moři snaží blokovat ukrajinské přístavy poté, co odstoupilo od dohody umožňující námořní vývoz ukrajinského obilí. Hlídkové lodě Sergej Kotov a Vasilij Bykov, které západní zdroje označují za korvety, jsou podle dostupných informací vyzbrojeny střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Ty Rusko často využívá k útokům proti Ukrajině.

Na počátku masivní ruské invaze na Ukrajinu se Vasilij Bykov měl spolu s později potopeným křižníkem Moskva účastnit útoku na Hadí ostrov.