V Bratislavě a Košicích pokračovaly protivládní demonstrace, s proslovem vystoupila i Vášáryová

Události: Na Slovensku se opět protestuje proti vládě premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Ve dvou největších slovenských městech, v Bratislavě a v Košicích, pokračovaly demonstrace proti vládě premiéra Roberta Fica. Zástupci opozice kritizovali nejen ministerského předsedu, ale i ministryni kultury Martinu Šimkovičovou za návrh jejího úřadu posílit vliv státu ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS).

„Slovensko není jen Fico, který nadržuje Rusku. Slovensko není ani ministryně kultury, která si popletla kulturu s propagandou,“ řekla z pódia poslankyně opoziční strany Sloboda a Solidarita Vladimíra Marcinková na zaplněném náměstí u Úřadu vlády ve slovenské metropoli.

Dav na bratislavské demonstraci, na kterou přišlo podle ČTK odhadem kolem 15 tisíc lidí, skandoval „Slovensko si nedáme“ a „Fico do basy“. Na favorita prezidentských voleb, předsedu vládní strany HLAS – sociálna demokracia Petera Pellegriniho, který dříve 20 let působil ve Ficově straně SMER – sociálna demokracia, lidé zase křičeli „podržtaška“.

Poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Zora Jaurová konstatovala, že Fico posouvá Slovensko na východ a nejnověji chce ovládnout média.

„Ministryně Šimkovičová si za svými kroky stojí. Tvrdí, že RTVS nabízí jen omezené názorové spektrum a že se na další názory v jejím vysílání nedostává. Mluví také o špatné ekonomické situaci, což ale vedení RTVS odmítá a přidává, že neporušuje zákon ani principy veřejnoprávnosti,“ uvedl zpravodaj České televize na Slovensku Jan Šilhan.

„Stěžují si i redaktoři konkurenční televize Markíza kvůli tomu, že nové vedení zasahuje do jejich práce z politických důvodů,“ pokračoval Šilhan.

Zpravodaj ČT zároveň připomněl, že někteří zástupci opozice už upozornili na příliš rychlé schvalování nového zákona o slovenské televizi a rozhlasu. „V reakci na to už někteří zástupci koalice zdůraznili, že zákon pravděpodobně dozná některých změn. Minimálně to, že z něj vypadne velmi sporný a diskutovaný bod o tom, že by bylo možné de facto bez udání důvodů odvolat generálního ředitele RTVS,“ dodal z bratislavské demonstrace Šilhan.

Kdo jiní než my, kdy, pokud ne nyní, se postavíme proti tomu, co nám tu chystá vládní koalice? Já se nevzdám. Já jim nedovolím, aby si zprivatizovali naše Slovensko.
Magda Vášáryová
bývalá diplomatka, politička a herečka

Demonstranti si vyslechli kritická vyjádření České televize a Českého rozhlasu k navrženým změnám ve fungování RTVS a dav pak skandoval „Děkujeme“.

„Kdo jiní než my, kdy, pokud ne nyní, se postavíme proti tomu, co nám tu chystá vládní koalice. Já se nevzdám. Já jim nedovolím, aby si zprivatizovali naše Slovensko," prohlásila z pódia bývalá diplomatka, politička a herečka Magda Vášáryová.

V Košicích demonstrovalo 3500 lidí

V Košicích podle listu Denník N přišlo na protivládní demonstraci 3500 lidí. I tam vystoupili s projevy opoziční politici.

Opoziční strany na Slovensku svolávaly protivládní protesty, kterých se opakovaně účastnily tisíce lidí, už od loňského prosince do letošního února. Důvodem byla hlavně novela trestního zákoníku a další změny ve slovenském trestním právu. Ty kritizovala nejen opozice, ale i instituce Evropské unie. Vládní většina ve sněmovně nicméně předlohu prosadila, následně ovšem platnost její části pozastavil slovenský ústavní soud.

Slovenské ministerstvo kultury pak připravilo nový zákon o veřejnoprávním rozhlasu a televizi, který podle kritiků povede k ovládnutí stanice včetně jejího programu. Vláda také obešla prezidentku Zuzanu Čaputovou a dosadila do vedení civilní tajné služby SIS svého kandidáta, který tak získal řídicí pravomoci v rámci SIS. Česká vláda zase po rozdílných názorech Prahy a Bratislavy na válku na Ukrajině přerušila konzultace s Ficovým kabinetem, který například zastavil vojenskou podporu Kyjevu ze státních zásob.