Útok tří Palestinců u Jeruzaléma má jednu oběť, několik lidí je zraněných

Události: Střelba u Západního břehu Jordánu (zdroj: ČT24)

Při střelbě na dálnici u Jeruzaléma zemřel nejméně jeden člověk, třináct dalších utrpělo zranění. Dvě osoby jsou ve vážném stavu, informoval server The Times of Israel s odvoláním na místní záchranáře. Policie uvedla, že šlo o teroristický útok provedený třemi Palestinci, kteří byli zneškodněni.

Útočníci podle policie začali automatickými zbraněmi střílet na auta, která čekala ve frontě před kontrolním stanovištěm mezi okupovaným Západním břehem Jordánu a Izraelem a směřovala do Jeruzaléma.

Policie nejprve oznámila, že na místě zneškodnila dva Palestince. Posléze informovala, že útočníci byli tři a třetího dopadla na útěku. Jednou ze zraněných osob je i těhotná žena, která je v dobrém stavu, prohlásili záchranáři.

„Tohle je, myslím, slabé místo izraelské bezpečnosti,“ prohlásil zpravodaj ČT David Borek. Silnice, které spojují Západní břeh Jordánu s Izraelem, představují podle něj takzvaný měkký cíl. „Vlna podobných střeleckých útoků na izraelské motoristy začala už zhruba před dvěma lety,“ podotkl také. 

Násilnosti na Izraelem okupovaném Západním břehu zesílily v souvislosti s válkou, kterou vede židovský stát v Pásmu Gazy a která začala útokem palestinského teroristického hnutí Hamás z Gazy na izraelské pohraničí. „Hamás ten dnešní útok přivítal, označil ho za, ‚hrdinskou operaci‘,“ dodal Borek.

Deník Ha'arec ve čtvrtek také informoval o dalším útoku židovských osadníků na palestinskou vesnici, kde házeli kameny na tamní obyvatele a pokusili se zapálit několik domů. Do vesnice byly vyslány izraelské bezpečnostní síly, ale nikdo nebyl zatčen, napsal list s odvoláním na bezpečnostní složky.

Izrael po útoku Hamásu ze 7. října zesílil razie na Západním břehu, při nichž cílí na palestinské radikály. Tisíce jich vojáci zatkli a desítky při střetech s nimi zabili, zemřeli při tom ale i civilisté. Například podle Ha'arecu ve středu zemřel čtrnáctiletý chlapec, který podlehl zraněním způsobeným izraelskými vojáky při razii v obci Azzún na Západním břehu.