Ukrajinští odborníci se v Česku školí v pomoci s bojovými traumaty. Projevit se mohou i roky po válce

Události: Psychická rehabilitace vojáků (zdroj: ČT24)

Více než dvacet ukrajinských odborníků pod vedením amerických psychologů se v Česku školí v tom, jak pomoci vojákům zpracovat válečná traumata. Následně budou ve vlasti cvičit další specialisty. Projektu se účastní lidé, kteří sami prošli bojem.

Oleksandr žije v Česku pět let. Má manželku a jednoleté dítě, přesto loni odjel na Ukrajinu – do Bachmutu. „Bylo tam peklo. Zažil jsem tam toho hodně, ztratil jsem mnoho přátel,“ vypráví. 

V Bachmutu zůstával do poslední chvíle. Fyzickým zraněním se vyhnul, zůstala však ta psychická. „Nejhorší je, když s člověkem sedíte, večeříte nebo snídáte, a druhý den už tady není. Bolí to hodně,“ vzpomíná.

To u bývalého pilota Serhije Titarenka neutrpěla jen psychika – jeho letadlo sestřelili na východě Ukrajiny v roce 2014. „Měl jsem mnoho zranění, ale tím hlavním byla zlomenina páteře,“ podotýká Titarenko.  

Následovala dlouhá rehabilitace i deprese. Pomohla mu rodina, kamarádi a psycholog. Teď podporuje další vojáky v rehabilitačním centru na Ukrajině. „Především to není konec života. Dále je všechno ve vašich rukou. Pokud chcete, spolu najdeme možnosti, pomůžeme vám,“ slibuje vojákům.

Pomoc s válečnými traumaty

Pro něj a další odborníky odstartoval program, který se na práci s válečnými traumaty zaměřuje. „Spousta těch kolegů prošla velmi drastickými zkušenostmi včetně mučení a zajetí. Velká část z nich prokázala naprosto neuvěřitelnou schopnost ty situace přežít, projít tím a dát se dohromady,“ podotýká přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Michal Miovský.

„Trauma v takto masivním rozsahu může vyústit v celou řadu problémů. Například užívaní návykových látek, sebevražedné tendence, kriminální chování, přílišná vznětlivost,“ vysvětluje také psychiatr a specialista na závislosti z Kalifornské univerzity v San Diegu Igor Koutsenok.

Tyto problémy se mohou projevit i dekády poté, co voják z války odejde. Oleksandr ale nevylučuje ani návrat na bojiště. „Válka je jako magnet. Přitáhne vás zpátky. Protože před vašima očima zemřelo tolik lidí, obyčejných chlapů… A doufáte, že třeba budete mít štěstí a zachráníte někomu život,“ vypráví.