Ukrajinská armáda hledá brance i v posilovnách. Nábor nových vojáků dál brzdí korupce

Události: Korupce kolem odvodů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Kyjev řeší problém s nedostatkem vojáků. Většina Ukrajinců ochotných bojovat už narukovala a armáda těžko shání další. Úřady proto chtějí přijít s reformou, která má nábor zjednodušit. Odvody ale pořád trápí silná korupce, kdy se vojáci snaží z branné povinnosti vykoupit, informuje z Ukrajiny zpravodaj ČT Jan Řápek.

Zástupci ukrajinských odvodových komisí často hledají brance v terénu. Předvolání rozdávají na horách nebo v posilovnách. „Teď není situace odvodů tak dobrá, jako byla loni v únoru a březnu. Protože tehdy se hodně hlásili dobrovolníci, kteří se rozhodli bojovat,“ hodnotí vojenský analytik Ivan Stupak z nevládní organizace Ukraine Institute for the Future.

Odvody navíc nejsou centralizované, řeší je jednotlivé oblasti. Největším problémem ale podle Stupaka zůstává korupce. Řada lidí se z branné povinnosti vykoupila. Zemi podle BBC opustilo na dvacet tisíc mužů. „Cena se pohybuje od čtyř do patnácti tisíc dolarů za osobu,“ podotkl Stupak.

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu v létě ohlásil změny, kdy do vedení komisí dosadil bývalé vojáky. Výsledky ale zatím nejsou viditelné a v zemi navíc přibývá padlých. Podle Spojených států už v bojích zemřelo nejméně sedmdesát tisíc ukrajinských vojáků, dalších více než sto tisíc je zraněných. I ti, kteří zůstávají na frontě, jsou často vyčerpaní.

Na frontu se proto pravidelněji vrací i poranění muži jako třeba Andrij, který má za sebou už pět operací. Na klinice mu ani nestihli odstranit stehy. „Můžeme plnit úkoly, ale máme v dokumentech napsáno: nevhodné pro vysoce mobilní skupiny. Jde třeba o výsadkové síly, námořní pěchotu,“ konstatoval voják.

Mobilizace v souladu se zákonem

Ukrajinské vedení proto mluví o reformě. Povinnou vojenskou službu by například mohl nahradit intenzivní výcvik občanů v branném věku. Spekulovalo se i o zapojení soukromých společností do náborů, to však úřady odmítají.

„Posilujeme kontrolu, aby nikdo neporušoval zákon a mobilizace probíhala zákonným způsobem. Nebudeme porušovat žádná lidská práva,“ zdůraznil šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim.

Podle analytiků je také důležité, aby se odvedení muži lépe nasazovali do rolí odpovídajících jejich dovednostem.