Ukrajinci se připravují na zimu. V Kryvém Rihu obyvatelé skupují kamna

Události: Ukrajinci se připravují na zimu (zdroj: ČT24)

Ukrajinský Kryvyj Rih se po sérii ruských raketových útoků na elektrárny a teplárny připravuje na zimu. Správa města nakupuje generátory, palivo, ale i kamna nebo uhlí. Zároveň je nutné šetřit. Úřady se nevytápí, vyjíždí jen polovina vozů hromadné dopravy a omezuje se veřejné osvětlení. Radnice očekává, že na západ země odejdou desítky tisíc obyvatel. V Kryvém Rihu natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

V posledních týdnech míří ruské rakety na ukrajinské elektrárny, teplárny, plynovodní potrubí a rozvodné sítě. V Kryvém Rihu poškodily tři údery přehradu nad městem. Voda se rozlila do okolí. Poškozenou hráz úřady provizorně opravily. Stále však hrozí zaplavení břehů, na kterých žije až 150 tisíc lidí.

Od záplavy v oblasti nefunguje přívod plynu. V zimě přitom teploty běžně klesají pod minus dvacet stupňů Celsia. „Nedej Bůh, pokud plyn a nakonec ani elektřina nebudou, tak si budeme topit a vařit na kamnech,“ plánuje obyvatelka Kryvého Rihu Ljubov Adamenková.

Kamna jsou teď ve městě, ve kterém je poškozeno čtyřicet procent energetické infrastruktury, žádaným zbožím. V jedné z firem, kde ještě v létě svařovali protipožární dveře, proto změnili produkci. Denně tam nyní vyrobí třicet přenosných kamen.

„Až bude na ulicích chladno, tak je možné se u nich ohřát. Je na nich možné i uvařit jídlo, kávu,“ popisuje plechová kamna majitel výrobny Igor Bondarenko. Že továrna vůbec funguje, je malý zázrak. Až devadesát procent podniků v okolí muselo výrobu omezit. Buď nemají proud, nebo je poškodily rakety. Přibývá proto nezaměstnaných a obavy lidí z tuhé zimy narůstají.

Město šetří, kde se dá

Úřady se ale snaží situace řešit. „Zajišťujeme generátory pro tekoucí vodu a vytápění. Vytipovali jsme místa, kde se lidé budou moci zahřát. Nejčastěji půjde o školy. Nakupujeme kamna, palivo, uhlí a dřevo,“ vyjmenovává opatření šéf místní vojenské správy Oleksandr Vilkul.

Město se připravuje a zároveň šetří, kde se dá. Nevyjíždí polovina spojů hromadné dopravy, nevytápí se úřady. V jednom z domovů pro uprchlíky z okupovaných území smí prát jen hodinu a svítit jen šest hodin denně. „Po desáté večer vypínáme veškerou elektřinu,“ dodává správkyně budovy Tatiana.

Restaurace mají příkaz snížit spotřebu elektřiny o třetinu. Přes den nefunguje šedesát procent osvětlení ulic. Zbytek na večer zhasíná. I když chce vedení města každého jednoho obyvatele udržet, už teď počítá s tím, že minimálně desítky tisíc odejdou na západ.