Ukrajina chce stavět malé modulární reaktory

Rozhovor se šéfem Enerhoatomu (zdroj: ČT24)

Ukrajina se připojila k zemím, které plánují výstavbu takzvaných modulárních reaktorů. Jejich výhodou je, že umí vyrobit elektřinu, ale nepotřebují k tomu vnější přívod energie. Pilotní modulární reaktory plánuje postavit také ČEZ u Jaderné elektrárny Temelín a PKN Orlen v Polsku. Prezident ukrajinské společnosti Enerhoatom Petr Kotin předpokládá, že se první takové reaktory objeví ve světě v roce 2028. A Ukrajina by ráda patřila mezi prvními státy, které modulární reaktory postaví. Řekl to v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Julií Netidovovou.

„Výstavba takových malých reaktorů zabere stejný čas jako výstavba velkých bloků. V současnosti to závisí na existenci samotné technologie, protože nyní na této technologii pracuje asi šedesát společností z různých zemí světa. Sdělují, že to mohou být reaktory na plyn, nebo již stávajícího vodního typu,“ řekl ředitel Kotin.

Zároveň upozornil, že v praxi ještě nikdo malý modulární reaktor nepostavil. Posud podle něj všechny prototypy fungovaly pouze pro vědecké účely. „Myslím si, že v celém rozsahu se tato technologie objeví až v roce 2028.“

Bezpečnost jaderných elektráren

Podle Kotina je náročné mluvit o bezpečnosti něčeho, co ještě neexistuje. Nicméně projekt je postaven na zásadě pasivní bezpečnosti, která znamená, že má být zajištěna i bez vnějších dodávek energie.

„V případě výluky dodávek elektrické energie bude bezpečnost stále zajištěna, což byl problém jaderné elektrárny Fukušima. Po ztrátě dodávek elektrické energie došlo k strašlivé havárii,“ připomněl Kotin.

Nový ředitel Záporožské jaderné elektrárny

Také připustil, že v Záporožské jaderné elektrárně stále pracují ukrajinští zaměstnanci, ale zároveň upozornil, že elektrárnu okupují ruské jednotky. „Například bezprostředně ve strojovně prvního a druhého bloku Rusové umístili svou bojovou techniku a nutí Ukrajince, aby podepisovali smlouvy o spolupráci s Rosatomem,“ popsal tamní situaci ředitel Enerhoatomu. S Rusy podle něj podepisují spolupráci především hůře placení zaměstnanci, aby si přivydělali.

V Záporožské jaderné elektrárně Kotin jmenoval nového dočasného ředitele, stal se jím Dmytro Verbickyj. Dříve tuto funkci vykonával Ihor Murašov, ale Rusové ho podle Kotina unesli a zadrželi ve sklepě. „Nechali ho sedět na židli, měl pytel přes hlavu a takto musel setrvat tři dny.“

Murašova se podařilo dostat na svobodu díky nátlaku prezidenta Volodymyra Zelenského, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaela Grossiho, popsal Kotin v rozhovoru pro Českou televizi.

V současnosti Murašov pracuje v Kyjevě pro Enerhoatom a jeho místo převzal Verbickyj, který „má potřebnou licenci, a tak jsem ho jmenoval generálním ředitelem Záporožské jaderné elektrárny“.