Trump ve svém projevu opět řekl, že vyhrál. Biden v souvislosti s demonstracemi vyzval ke klidu

Prezident Donald Trump ve svém projevu opět uvedl, že vyhrál, ale vítězství mu údajně krade „zkorumpovaná mašinérie“. Do voleb podle něj zasáhly peníze, velké technologické firmy a také média, která zkritizoval za předvolební průzkumy. V USA pokračují demonstrace, Joe Biden už občany vyzval ke klidu. Stále pokračuje sčítání hlasů. Podle analytiků ještě není jasno ve čtyřech státech: Nevadě, kde vede Joe Biden, a Georgii, Pensylvánii a Severní Karolíně, kde vede Donald Trump. Prezidentův náskok v této trojici se však snižuje, protože jako poslední se započítávají poštovní hlasy z velkých měst, kde demokraté získávají výraznou většinu.

Odhad průběžných výsledků voleb podle AP (modře demokraté, červeně republikáni, světle vedení, tmavě vítěz).

AP odhaduje, jaká část hlasů byla sečtena. Účast odhaduje na základě minulých voleb, informací o předčasném hlasování a průzkumů u volebních místností. Odhad se může měnit na základě zpřesňujících se informací.

Prezident Donald Trump na tiskové konferenci bez dotazů novinářů řekl, že předvolební průzkumy médií ho měly poškodit a naopak podpořit Bidena. Opět zpochybnil sčítání hlasů v klíčových státech jako je Georgie, Pensylvánie, Wisconsin, Michigan nebo Arizona. 

V souvislosti s těmito státy Trump řekl, že v nich výrazně vedl, později se ale jeho hlasy záhadně ztratily. „Vedli jsme v mnoha klíčových státech, a to o hodně, ale pak šla čísla prudce dolů,“ řekl a stěžoval si na údajné nepřipuštění pozorovatelů ke sčítání hlasů a na započítávání údajně zfalšovaných hlasů, zaslaných poštou. Zdůraznil, že kdyby se počítaly jen „zákonné hlasy“, tak by snadno vyhrál.

BBC: Trumpova obvinění jsou bez důkazů

 „Trump zopakoval obvinění z volebních podvodů bez předložení důkazů,“ upozornila stanice BBC, podobně jako agentura Reuters. Ta celé vystoupení označila za signál, že Trump není ochoten ustoupit svému demokratickému soupeři Joeovi Bidenovi.

Biden je blíže zisku většiny ve sboru volitelů, který určuje výsledek prezidentské volby, poté, co si podle prognóz analytických týmů médií včetně těch nakloněných republikánům jako Fox News zajistil důležitá vítězství ve státech Michigan a Wisconsin. Podle některých zdrojů už mu stačí pouze udržet si vedení v Nevadě, kde má po sečtení velké většiny hlasů náskok necelého procentního bodu.

Události: Volební situace v USA (zdroj: ČT24)

„Naše data ukazují, že Joe Biden bude příštím prezidentem Spojených států,“ citovala americká média manažerku demokratické kampaně Jen O'Malleyovou. Tým demokratů je prý přesvědčen o blížícím se vítězství nejen v Nevadě, ale také v Pensylvánii. Ve druhém jmenovaném státě je na tom stále lépe Trump, Biden ale v průběhu sčítání hlasů manko rychle stahoval a má zřejmě reálnou šanci zvítězit i zde.

Trump za této situace volá po ukončení sčítání hlasů. „Zastavte počítání!“ napsal na Twitteru. Sčítání hlasů ve dnech po volebním dni není ničím neobvyklým a letos řada států předem avizovala, že bude trvat déle kvůli pandemii. Prezidentovi příznivci v noci na čtvrtek při manifestaci u jednoho z volebních center v Arizoně naopak volali po řádném dokončení sčítání, mohou tam totiž ještě teoreticky zvrátit Bidenovo vedení. 

On-line přenos

Americké prezidentské volby

  • 14:51
    Česká televize

    "Očekávám Ameriku, kde prezident Biden bude spíše působit umírněně, bude se snažit zemi sjednocovat, ale situace je tak vyhrocená, že se mu to nepodaří. Hlavně radikální levicové křídlo jeho strany na něj bude tlačit a požadovat zásadní reformy," míní publicista a ředitel Občanského institutu Roman Joch, podle kterého se však tyto požadavky nepodaří uskutečnit kvůli očekávané republikánské většině v Senátu.

  • 14:45

    Bidenovo volební vítězství zatím neuznala řada vlivných členů Republikánské strany, čeká se například na reakci jejich lídra v Senátu Mitche McConnella.

  • 14:39

    Britský premiér Boris Johnson označil Spojené státy za nejbližšího a nejdůležitějšího spojence Velké Británie. Doplnil přitom, že Washington považuje za tvrdého vyjednavače a vyjádřil naději, že se posunou bilaterální jednání v otázce obchodu a obnoví se spolupráce na ochraně klimatu.

Biden s výhrou počítá

Biden už dvakrát promluvil k americké veřejnosti. Za vítěze voleb se neprohlásil, řekl ale, že k výhře míří. Vyzval ke zklidnění situace a zdůraznil, že politické soupeření neznamená nepřátelství. „Budu pracovat tvrdě pro ty, kteří mě nevolili, stejně jako pro ty, kteří mi dali svůj hlas. Vedl jsem kampaň jako demokrat, ale vládnout budu jako Američan,“ prohlásil Biden.

Očekávání vlastního vítězství naznačuje i Bidenův tweet, v němž slíbil, že se jeho administrativa znovu připojí k pařížské klimatické dohodě. Jeho tým také spustil web věnovaný přechodnému období, kdy se Biden bude připravovat na výkon prezidentského úřadu.

Favorizován je navzdory ztrátě Floridy či Ohia. Díky vítězstvím v klíčových státech jako Michigan či Wisconsin se výrazně přiblížil hranici 270 volitelů. V prvně jmenovaném státu, kde je již oficiálně sečteno, mu 16 volitelů zajistilo rozdíl 120 tisíc hlasů, v druhém je rozdíl pouze 20 tisíc voličů. To je víc, než o kolik tam před čtyřmi lety vyhrál Trump nad Hillary Clintonovou. 

Trumpův tým se obrací na soudy

Kvůli malému rozdílu se Trumpův tým obrátil na soud a požádal o přepočtení hlasů ve Wisconsinu. Na to má nárok každý kandidát, pokud je rozdíl menší než procentní bod jako v tomto případě. Trumpův tábor žádal o pozastavení sčítání hlasů také v Pensylvánii, kde republikánští pozorovatelé údajně neměli přístup k procesu.

V Georgii prezidentovi právníci žádali soud, aby se postaral o dodržování zákonů týkajících se hlasování poštou. Stížnost byla ovšem zamítnuta necelých 12 hodin po předložení, napsala agentura AP. Trumpův štáb se v souvislosti s volbami obrátil i na soud v Michiganu, ale i zde se pochopení jurisdikce nedočkal. 

Sám Trump na Twitteru následně pohrozil dalšími žalobami a bez poskytnutí důkazů uvedl, že byly spáchány volební podvody ve státech, kde patrně vyhrál Biden. 

Trump na legitimitu voleb útočil již během kampaně, zejména kvůli očekávanému vysokému zájmu o korespondenční a předčasné hlasování. Těmito způsoby podle odhadů volilo 102 milionů Američanů. V závislosti na státu se liší způsob sčítání těchto hlasů, proto se na oficiální čísla čeká déle. Letos ale kvůli enormnímu zájmu do celkových výsledků promluvily výrazněji, než je obvyklé.

Donald Trump už se – na rozdíl od Bidena – za vítěze voleb prohlásil. „Jsme připraveni na velkou oslavu, výsledky jsou fenomenální,“ prohlásil ve středu ráno našeho času, i když nebylo ani zdaleka sečteno. Předeslal také, že se kvůli výsledkům obrátí i na Nejvyšší soud. Nebylo však příliš jasné, o co by se ohlášená stížnost měla opírat. 

Napjatá atmosféra vyvolala řadu protestů

Napjatá atmosféra kolem sčítání přivedla řadu Američanů do ulic. Příznivci demokratů požadovali převážně kompletní sečtení všech zbývajících hlasů, v Portlandu se část davu střetla s policií, nasazena byla i národní garda.

Stoupenci republikánského kandidáta se zase podle levicového listu The Guardian shromáždili na některých místech v Nevadě, Arizoně a v Michiganu a protestovali proti údajným volebním podvodům. „Noc ze čtvrtka na pátek bude pravděpodobně ještě divočejší než ta minulá,“ informoval zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

V Arizoně panují neshody ohledně projekcí. Fox News a AP tam předpověděly vítězství Bidenovi. Řada dalších médií včetně CNN je však opatrnější a upozorňuje, že se náskok zužuje. Ve Phoenixu se proto před budovou státního parlamentu sešla skupina Trumpových příznivců, kteří podle britského levicového deníku The Guardian požadovali řádné sečtení hlasů a skandovali „hanba Foxu“.

Protestující gestikuluje na policisty v Portlandu
Zdroj: Paula Bronstein/ČTK/AP

V okrese Maricopa v Arizoně hlídají sčítací místnost policisté, protože se před ní shromáždila skupina protestujících, z nichž jsou někteří údajně ozbrojeni. V Las Vegas v Nevadě se střetli sympatizanti obou kandidátů. 

Protesty se konaly také například v Michiganu. Vypjatá situace tam nastala například ve chvíli, kdy jedna z tamních volebních komisí zakázala vstup do sčítací místnosti asi třiceti republikánským pozorovatelům s tím, že by porušili státní opatření proti šíření koronaviru. Pozorovatele musela nakonec vyvést policie. Někteří z nich pak stáli venku, zpívali „Bůh žehnej Americe“ a skandovali „zastavte hlasování, zastavte sčítání“, napsala agentura AP.

Na probíhající protesty už reagoval Biden a vyzval ke klidu. „Demokracie je občas složitá. Někdy taky vyžaduje trochu trpělivosti,“ vzkázal Biden téměř dva dny po uzavření posledních volebních místností. „Žádám všechny, aby zůstali v klidu. Proces funguje. Sčítání se dokončuje a (výsledek) budeme vědět velmi brzy,“ citovala ho americká média. 

Komentátoři: Trump z politické scény nezmizí

Pokud by Trump svůj mandát neobhájil, bylo by to poprvé za 28 let, co by úřadující hlava státu nedokázala vyhrát volby. Komentátoři se vzácně shodují, že kdyby současný šéf Bílého domu prohrál, z politické scény určitě nezmizí. List The New York Times (NYT), který je k republikánům kritický, napsal, že by rozhodně dál disponoval značnou mocí uvnitř své strany a vyloučeno není ani to, že by se pokusil znovu kandidovat v roce 2024. Deník The Guardian poznamenal, že skalní Trumpovi příznivci za ním budou stát i nadále a rozdělení země se tím možná ještě prohloubí. 

„I pokud bude nucen opustit 20. ledna Bílý dům, bude Trump nejspíš houževnatější, než se očekává a skoro jistě zůstane mocnou a rozdělující silou amerického veřejného života,“ napsali komentátoři NYT.

Podle nich by se v takovém případě Trump pokusil využít zbývající čas v úřadě k vyřizování účtů a k pomstě těm, kdo nestáli dost pevně na jeho straně. „Hněv z porážky může vést k tomu, že odvolá nebo suspenduje řadu vysokých úředníků, kteří neplnili jeho přání tak, jak předpokládal,“ uvedl deník. V ohrožení jsou podle něj například ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray či epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci.

Na rozdělení americké společnosti se podepsala také ekonomika, myslí si sociolog

Podle sociologa a analytika veřejné politiky Martina Potůčka je americká společnost rozdělená, štěpila se přitom zejména během Trumpova mandátu. „Letos například vypukly nepokoje, kdy se početná afroamerická menšina cítila utlačována ve většině bílou policií, a to jistě na klidné atmosféře nepřidalo,“ řekl v Horizontu ČT24.

Dělicí linie mezi „černými a bílými“ lidmi je chronickým problémem, se kterým americká společnost už zápasí několik století. Sociolog zároveň dodal, že vedoucí politik může udělat hodně jak pro utlumení velkého napětí a vášní ve společnosti, tak i jejich jitření. Stávající americký prezident přitom hrál spíše tu jitřící roli.

S rozdělenými Spojenými státy je podle něho spojena i ekonomická situace nebo vzdělání.„Není tajemstvím, že v posledních 40 letech to byla právě střední třída v USA, která ztrácela v poměru se situací otců a dědů. To roztřepení společnosti má na svědomí i důsledky, jež jsou dány ekonomickým vývojem a stagnací střední třídy nebo tím, že mnohá tradiční průmyslová odvětví se odstěhovala do cizích zemí,“ myslí si sociolog.

Horizont ČT24: Sociolog Martin Potůček o volbách v USA (zdroj: ČT24)