Svítilny na USB konektor a vyhlášené čebureky. Ukrajinští uprchlíci se snaží restartovat podnikání i ve své vlasti

Horizont ČT24: Ukrajinští uprchlíci se snaží ve vlasti o obnovu svého podnikání (zdroj: ČT24)

Kromě milionů Ukrajinců, kteří uprchli před válečným konfliktem do zahraničí, se svého domova musel vzdát i nespočet dalších, kteří zůstali ve své vlasti. Řada z nich se snaží najít bezpečné místo jak pro život, tak pro restart svého podnikání.

Do města Dnipro, které se nachází čtyři sta kilometrů jihovýchodně od Kyjeva, uprchl z Berďansku v Záporožské oblasti například výrobce osvětlení Dmytro, jehož firma produkovala před válkou až sedm set semaforů měsíčně.

V té době zaměstnával desítku lidí. Zmíněného přístavu na pobřeží Černého moře se však loni zmocnili ruští okupanti.

Ve městě na soutoku Dněpru a Samary se proto snaží navázat tam, kde přestal. Dle jeho slov se prodej osvětlení kvůli problémům s elektřinou několikrát zastavil, ale přizpůsobil se poptávce. Začal gravírovat vojenské známky a vyrábět suvenýry.

V době blackoutů navíc přišel se svítilnami na USB konektor. „Pokud bychom je nevyráběli, tak kritickou dobu neustojíme,“ konstatoval uprchlík z Berďansku, který se z Dnipra v blízké budoucnosti přesune do Kyjeva, kde se bude snažit firmu opět nastartovat.

Stejné přání má i Jekatěrina, kterou štáb ČT24 zpovídal už loni po útěku z okupovaného Mariupolu. Její obchod s vyhlášenými čebureky (kapsa z těsta plněná masovou směsí – pozn. red.) totiž nefunguje, jak by si přála. Své zemi pomáhá alespoň tím, že platí daně. „To mě popohání k práci,“ přiznala.

Zároveň věří, že se do rodného Mariupolu, odkud loni hekticky uprchla, vrátí a že brzy opět spatří tamní pláže. „Budu tam znovu žít. Opravím ho. Budu pomáhat,“ dodala rezolutně Jekatěrina. 

Podle odhadů se o restart svého podnikání snaží tisíce Ukrajinců, kteří utekli ze zabraných oblastí. V azylu se jich podle oficiálních statistik uchytil jen zlomek.