Srbská opozice odmítá uznat volební výsledky. Vláda prý dovezla do Bělehradu tisíce voličů z Bosny

Vládní Srbská pokroková strana prezidenta Vučiče zvítězila v předčasných parlamentních volbách (zdroj: ČT24)

Lídr srbského opozičního proevropského bloku Srbsko proti násilí (SPN) Miroslav Aleksić prohlásil, že jeho strana nemůže uznat výsledky voleb kvůli kupčení s hlasy v Bělehradu. Aleksić obvinil vládní Srbskou pokrokovou stranu (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiče, že z jiných měst do metropole přivážela voliče, kteří měli hlasovat v její prospěch. Vučić a jeho strana obvinění odmítli. Prezidentovi už k výhře gratuloval Kreml.

Nedělní parlamentní a místní volby v balkánské zemi proti sobě postavily SNS populistického prezidenta Vučiče a opoziční proevropský blok SPN tvořený stranami, které letos stály za měsíci pouličních protestů vyvolaných dvěma hromadnými vraždami v květnu.

Pokud konečné výsledky potvrdí předběžné součty hlasů, SNS bude mít nadpoloviční většinu v 250členném parlamentu a bude moci příští vládu sestavit sama. Oficiální výsledky místních voleb v Bělehradě sice ještě nebyly oznámeny, ale z projekce agentur IPSOS a CeSID vyplývá, že SNS vyhrála v hlavním městě s 38 procenty hlasů, zatímco opoziční hnutí získalo 35 procent.

Zprávy o možných volebních podvodech

Opozice výsledky hlasování nechce uznat kvůli údajnému kupčení s hlasy v metropoli. O nesrovnalostech informovali také volební pozorovatelé a nezávislá média. Podle jednoho tvrzení byli k volbám do metropole přiváženi Srbové ze sousední Bosny a Hercegoviny.

SPN tvrdí, že lidem, kteří nežijí v hlavním městě, bylo vydáno na 40 tisíc voličských průkazů. V hlavním městě se má v pondělí konat opoziční protest. „Do Bělehradu byli přiváženi lidé, kteří tam nežijí, aby tam hlasovali. To je něco, co nemůžeme přijmout, a budeme bojovat všemi demokratickými prostředky proti krádežím hlasů, ke kterým došlo v Bělehradě a v celém Srbsku,“ prohlásil Aleksić.

Další zpráva hlásí přepadení týmů pozorovatelů na severu Srbska, kde jejich auto útočníci poničili baseballovými pálkami. Objevily se také zprávy o podplácení voličů či o vyvíjení nátlaku, aby volili vládnoucí stranu.

„Problémy, které poznamenaly hlasování 17. prosince, byly v Bělehradě obzvláště vážné, což zavinil hlavně záměr ovlivnit voliče," uvedla nezávislá skupina Centra pro výzkum, transparentnost a odpovědnost, která monitoruje volby v Srbsku.

Opozice oznámila, že podá oficiální stížnosti. „Nadměrný počet voličů, kteří nežijí v Srbsku, natož v Bělehradě, je flagrantním zneužitím zákona,“ prohlásila opoziční politička Marinika Tepićová. „Použijeme všechny právní prostředky, které máme k dispozici, abychom demokraticky bránili vůli lidí projevenou ve volbách,“ ujistila.

Pokračování rusko-srbského přátelství

Volby tentokrát nezahrnovaly prezidentský úřad, ale vládní orgány podporované dominantními provládními médii vedly kampaň jako referendum o Vučičovi.

„Vítáme takový úspěch pana Vučiče a doufáme, že povede k dalšímu rozvoji Srbska a také počítáme s dalším posilováním našeho přátelství a pokračováním naší vzájemně výhodné a vzájemně respektované spolupráce,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax.

Balkánská země udržuje vřelé vztahy s ruským vládcem Vladimirem Putinem. Od roku 2014 je kandidátem na členství v Evropské unii, ale v posledních letech vláda v Bělehradu čelila obviněním z neustálého narušování demokratických svobod.