Spojené státy uvalily nové sankce, dotknou se Venezuely i Íránu

Spojené státy v pondělí oznámily nové sankce namířené na íránské ministerstvo obrany a jednotlivce údajně zapojené do tamního jaderného programu. Opatření míří rovněž na venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, který podle USA spolupracoval s Teheránem při obcházení zbrojního embarga OSN. Krok má podle Washingtonu podpořit víkendové americké prohlášení, že se obnovují veškeré sankce, které na Írán uvalila OSN.

To však zpochybňují i někteří z nejbližších spojenců Spojených států včetně evropských mocností. „Naše dnešní kroky jsou výstrahou, o níž by se měl doslechnout celý svět,“ prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo při tiskové konferenci.

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal exekutivní příkaz, který opravňuje vládu USA k uvalení „tvrdých ekonomických sankcí vůči všem zemím, společnostem nebo osobám, které nadále poskytují, prodávají nebo převáží konvenční zbraně Íránské islámské republice,“ prohlásil prezidentův bezpečnostní poradce Robert O’Brien. 

Právě tímto dekretem míří Spojené státy na venezuelského prezidenta Madura. „Již téměř dva roky spolupracují zkorumpovaní činitelé Teheránu s nelegitimním režimem ve Venezuele při obcházení zbrojního embarga OSN,“ prohlásil Pompeo. Ministr financí Steve Mnuchin pak oznámil rovněž sankce vůči íránské státní agentuře pro jadernou energii.

Ze světa zní kritika

Vláda prezidenta Donalda Trumpa o víkendu jednostranně ohlásila obnovení všech sankcí OSN vůči Íránu. Učinila tak s odvoláním na mezinárodní jadernou dohodu (JCPOA) z roku 2015, jež sankce pozastavila, ale kterou podle USA Teherán porušuje.

Většina světových mocností zastoupených v Radě bezpečnosti OSN však tvrdí, že prohlášení Washingtonu nemá právní váhu, protože Spojené státy od jaderné dohody v roce 2018 odstoupily. Krok odsoudilo Rusko, Čína i samotný Írán, kritizuje ho ale rovněž Německo, Francie a Británie, jež jsou také smluvními stranami JCPOA.