Španělský soud povolil exhumaci Frankových ostatků, diktátorově rodině navzdory

Horizont: Exhumace ostatků diktátora Franka (zdroj: ČT24)

Španělský nejvyšší soud povolil exhumaci ostatků diktátora Franciska Franka, o kterou usilovala vláda. Nevyhověl tak přání rodiny a některých organizací, které s přemístěním ostatků z baziliky v památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu nesouhlasily.

Odstranění ostatků generála Franka z Údolí padlých schválila loni vláda premiéra Pedra Sáncheze krátce po svém nástupu do úřadu a poté ji potvrdil i parlament; letos vláda stanovila termín na 10. června. Ostatky plánovala přemístit na hřbitov Mingorrubio na madridském předměstí El Pardo, kde je pohřbena i Frankova manželka Carmen Polová.

Nejvyšší soud ale exhumaci 4. června pozastavil, dokud se stížnost podaná rodinou nevyřeší. Své rozhodnutí tehdy zdůvodnil obavou, aby se ostatky nemusely přemisťovat vícekrát v případě, že posléze soud stížnosti rodiny proti exhumaci vyhoví.

Španělská vláda nechala na rodině, aby sama rozhodla, kde bude posléze Franco pohřben. Frankova rodina dříve uvedla, že v případě exhumace chce ostatky pohřbít v katedrále Panny Marie Almudenské v centru Madridu. Toto místo ale vláda odmítla.

Ostatky diktátora vedle obětí války

Sánchezova vláda prosadila exhumaci Frankových ostatků proto, že považuje za nedůstojné, aby Franco zůstal pohřben na stejném místě jako téměř 34 tisíc obětí z obou táborů občanské války. Tu pučem s dalšími důstojníky v roce 1936 rozpoutal právě Franco, za tři roky v ní zemřelo půl milionu lidí.

Exhumace byla předmětem dlouholetých debat a předchozí pravicová vláda se k ní neměla, ačkoli ji k tomu v roce 2017 vyzval parlament.

Franco, který zemřel v roce 1975, má v zemi stále dost příznivců. Obdivují ho mimo jiné jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil zemi bojů ve druhé světové válce.