SDF: Chalífát padl. Islámský stát byl poražen i ve své poslední baště

Události: Kurdové dobyli poslední baštu IS (zdroj: ČT24)

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v Baghúz na východě Sýrie. S odvoláním na vyjádření mluvčího arabsko-kurdské koalice SDF podporované Spojenými státy Mustafy Bálího o tom informovala agentura Reuters. Vítězství SDF znamená podle mluvčího definitivní konec samozvaného chalífátu, který kdysi zabíral třetinu Sýrie a Iráku.

Nad Baghúzem vlaje vítězná žlutá vlajka syrských demokratických sil, po černých praporech islamistů ani památky. „Baghúz byl osvobozen. Vojenského vítězství proti Daeši (arabská zkratka pro IS) bylo dosaženo,“ sdělil Bálí na Twitteru.

Koalice SDF bojovala o obec Baghúz ležící nedaleko hranice s Irákem po celé týdny. Z místa uteklo na 60 tisíc lidí, civilistů i vzdávajících se islamistů. Po tvrdých bojích z města zůstala jen spoušť a zkáza, které pohřbily stovky padlých extremistů.

Mluvčí SDF Bálí slíbil bojovat proti zbytkům radikálů, dokud nebudou zcela vymýceni. IS sice v Sýrii ani Iráku již neovládá žádné území, v obou zemích však provádí diverzní útoky. Jeho přidružené organizace nadále působí na egyptském poloostrově Sinaj, v Afghánistánu a dalších zemích.

Podle agentury AP je ohlášení definitivního vítězství možná předčasné. Její reportér na místě slyšel střelbu z minometů a pušek. V pátek mluvčí SDF přiznal, že někteří bojovníci IS se dosud schovávají v jeskyních poblíž Baghúzu a že probíhají „dočišťovací operace“.

Oznámení SDF může znamenat konec čtyřapůlleté kampaně mnoha různých vojenských sil proti teroristické organizaci, která svůj největší rozkvět zažila v roce 2014. Tehdy ovládala území s osmi miliony obyvatel a o velikosti Británie, včetně několika velkých měst. Z prodeje ropy, vydírání, loupeží a únosů získali islamisté miliardy dolarů, které využívali k přípravám útoků v zahraničí.

Irák se teroristů zbavil už předloni. V Sýrii se hybnou silou stali Kurdové a jejich SDF, které cestu vpřed otevíralo Američany vedené bombardování. Hlavní město samozvaného Islámského státu Rakká padlo na podzim 2017. Nejnovější úspěch teď SDF s Američany slaví společně.

Americký prezident Donald Trump ohlásil konečné vítězství nad islamisty již v pátek. Za kritický milník, který představuje zdrcující strategický úder proti IS, označil vítězství v Baghúzu i vysoký americký diplomat pověřený záležitostmi Sýrie William Roebuck. Upozornil však, že IS nadále zůstává výraznou hrozbou v regionu a pro jeho trvalou porážku bude zapotřebí ještě mnoho práce.

Kurdové v ohrožení

Podle analytika serveru Info.cz Pavla Novotného vše nasvědčuje tomu, že Spojené státy se po porážce Islámského státu budou chtít z regionu stáhnout. To podle něj znamená, že vůdce syrského autokratického režimu Bašár Asad bude chtít obnovit vládu nad celou zemí v předválečných hranicích. „Je možné, že napadne území syrských Kurdů, kteří jsou v tuto chvíli autonomní.“

Turecko pak podle Novotného bude chtít zabezpečit svou jižní hranici a expandovat do míst, která považuje za oblasti svého zájmu. „Turecko hrozí tím, že vstoupí do severní Sýrie proti Kurdům,“ doplnil Novotný a dodal, že se obává, že celá situace nakonec vyústí v neprospěch kurdského národa. „Nebudou mít ani stát, ani autonomii, zůstanou v područí Turecka a Sýrie.“

Novotný: Hrozí, že Sýrie i Turecko napadnou Kurdy (zdroj: ČT24)

Novotný: IS bude pokračovat jako teroristická organizace

Analytik Novotný vysvětlil, že Islámský stát je fakticky poražen již několik měsíců. „Jde o to, že někdo musí vyhlásit, ano, teď byl poražen,“ podotknul k ohlášení pádu chalífátu po vítězství v Baghúzu.

Přiblížil, že Islámský stát skončil jako klasický stát s razítky, hranicemi, daněmi, školami a podobně. Řádově stovky, maximálně tisíce bojovníků státu se však podle jeho informací přesunují na jiná bojiště nebo do ilegality. „Dál budou pokračovat jako klasická teroristická organizace,“ míní analytik.

Novotný si nemyslí, že by se islamisté nyní začali stahovat do Evropy. „Ti, kteří sem chtěli, už tady podle mě jsou,“ myslí si. „Ti, které teď budou některé evropské země přebírat, budou pod velmi silným dohledem. Nemají šanci žádný teroristický čin spáchat,“ tvrdí.

Analytik připomněl, že když začala být dobývána první velká města Islámského státu, byli jeho stoupenci z Evropy vyzváni, aby se vrátili do vlasti. Novotný odhadnul, že do Evropy se doposud mohly vrátit nanejvýš desítky lidí.

„Jsem si naprosto jist, že jestli něco mají tajné služby v tuto chvíli za úkol, tak je to monitorovat navrátilce z těchto nebezpečných nebo rozbouřených regionů. Každý, kdo se vrací přes Turecko nebo některé středoasijské země, je určitě pod drobnohledem tajných služeb na západě. Nebál bych se toho, že by tady mohli ve velkém uškodit,“ soudí Novotný.