Salvini může být souzen kvůli zadržování migrantů. Chránit hranice je povinnost, tvrdí politik

Události: Salvini může být souzen za zadržování migrantů (zdroj: ČT24)

Italský exministr vnitra Matteo Salvini může být souzen za to, že loni v červenci nechal na moři blokovat záchrannou loď Gregoretti s migranty na palubě a bránil jejich vylodění. O rozhodnutí italských senátorů informovala agentura Reuters. Oficiálně má být výsledek hlasování senátu zveřejněn vpodvečer. Salvinimu hrozí až 15 let vězení a zákaz politické činnosti.

Salvini loni v létě nařídil, aby 131 zachráněných migrantů zůstalo na lodi u Sicílie šest dní, tedy dokud jiné evropské státy neoznámily, že je přijmou.

Soud v sicilské Katánii, který je zvláštním tribunálem, jenž má na starosti vyšetřování ministrů, v prosinci doporučil, aby byl Salvini postaven před soud za nelegální zadržování migrantů na lodi pobřežní stráže.

Podle sicilských úřadů šlo při zadržování migrantů o zneužití moci a de facto únos. Podle italského práva nesmí být bývalí ministři souzeni za činy, kterých se dopustili ve funkci, pokud s tím nesouhlasí parlament.

V italském systému dvou rovnocenných parlamentních komor o imunitě zákonodárců rozhoduje Senát. Stíhání Salviniho už v lednu odsouhlasil senátní výbor, čímž byl politik zbaven imunity.

Vykonával jsem vůli lidu, prohlašuje Salvini

Sám Salvini tvrdí, že chce k soudu, jemuž prý zdůrazní, že „ochrana hranic byla jeho povinností“. „Formálně žádám senátory, aby mne poslali k soudu, protože italský lid bude u soudu se mnou,“ vzkázal tehdy politik na shromáždění svým stoupencům.

„Půjdu k soudu s hlavou vztyčenou ve jménu italského lidu. Pokud mne zatknou, budou muset najít vězení, které bude dostatečné velké pro nás všechny,“ doplnil.

Šéf Ligy trvá na tom, že s rozhodnutím nenechat vystoupit běžence z plavidla souhlasil zbytek vládní koalice včetně premiéra, jímž byl v té době Giuseppe Conte. Podle žalobců ale Salvini jednal na vlastní pěst, a Conte naopak opakovaně vyzýval k vpuštění migrantů na břeh.

Populistické Hnutí pěti hvězd, které působilo ještě loni v létě s Ligou ve vládě, dříve Salviniho podporovalo, nyní ale tvrdí, že politik skutečně rozhodl o zadržování běženců z plavidla Gregoretti sám. 

Salvini čelí obvinění i v souvislosti se zadržováním jiné lodi s migranty Open Arms loni v srpnu. Conte v té době kritizoval Salviniho za jeho „posedlost“ snahou udržet běžence mimo Itálii. Salviniho tak čeká později v únoru další senátní hlasování o imunitě, píše server BBC News.

Předchozí italská vláda opakovaně odmítala udělit soukromým záchranářským lodím povolení k zakotvení. V několika případech byli migranti celé dny ponecháváni v nejistotě, zda budou moci vstoupit na břeh. Jindy musely lodě odplout až do Španělska, které tehdy povolení udílelo.