Rusové zvyšují tlak na Avdijivku, Ukrajinci pronikají na levý břeh Dněpru

Rusko pokračuje podle amerických analytiků ve vysílání posil na úsek fronty u Avdijivky. Ukrajinská média pak uvádějí, že si jejich vojáci vybudovali už druhé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Ukrajinská protivzdušná obrana uvedla, že v noci na pondělí sestřelila všechny vzdušné cíle. Terčem ruských náletů byla především Oděsa.

Analytici amerického Institutu pro studium války (ISW) věnují v pravidelné zprávě pozornost ruské ofenzivě zaměřené na Avdijivku, která dosud nedosáhla významných úspěchů: útoky z 19. a 20. října byly neúspěšné a video z 21. října ukázalo, že ruské jednotky pouze trochu postoupily u obce, která leží 11 kilometrů jihovýchodně od města.

Ruští blogeři píší o „slepé uličce“: Avdijivka je silně opevněna a chrání ji rozlehlá minová pole, drony a vysoce přesné zbraně, které ztěžují manévrování obrněné techniky.

Tyto potíže se podle ISW podobají situaci, ve které se ocitla ukrajinská armáda na jihu země v prvních týdnech protiofenzivy, zahájené na počátku června. Ukrajinská armáda pak přizpůsobila situaci svou taktiku. Rusko zatím pokračuje ve vysílání posil na tento úsek fronty, dodávají experti ISW.

Události: Vývoj bojů na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Velké ztráty

„Ten tlak je velký, před více než týdnem ruská armáda zahájila vůbec největší úder na Avdijivku od začátku této války. Pár dnů tam byl docela klid, ale v pátek se údery obnovily, Rusko tam nasazuje velké množství techniky, ačkoli teď se mluví zejména o tom, že více využívá lidskou sílu, protože má velké ztráty a Rusové mají o tu techniku velké obavy,“ uvedla zpravodajka ČT na Ukrajině Barbora Maxová.

„Takže (Rusové) přecházejí k taktice, která připomíná první světovou válku. Údajně budují rozsáhlé tunely a opevnění. Komplikované u Avdijivky je to, že ruské pozice jsou v nižších oblastech a obránci jsou na vyvýšených místech a ruské síly neustále ostřelují, ale Moskva se snaží tlačit zpátky. Jsou tu velké ztráty na obou stranách, dokonce ruští vojenští blogeři mluví o novém mlýnku na maso,“ upozornila dále zpravodajka ČT.

Druhé předmostí na levém břehu Dněpru?

Ukrajinská média uvádějí, že si jejich vojáci vybudovali už druhé předmostí na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti.

„Už ve čtvrtek se objevily zprávy, že ukrajinské jednotky tvoří předmostí v jednom místě u vesnice Pojma. Ale teď to vypadá, že jsou úspěšnější a tvoří další, druhé předmostí trochu severněji od této obce. Analytici mluví o tom, že by se dokonce ukrajinským obráncům mohlo podařit vybudovat jakousi linii, která má více než dvacet kilometrů, díky tomu tam Ukrajinci mohli zahájit určité rotace, mají zajištěné zásobování a prostor pro evakuace a teď se snaží udržet své pozice ve vesnicích, které jsou momentálně vybydlené,“ informovala zpravodajka Maxová.

Studio ČT24: Zpravodajka Maxová o aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Noční ostřelování

„Díky úspěšné práci jednotek vyzbrojených protiletadlovými raketami, mobilních palebných skupin a letectva v součinnosti s protivzdušnou obranou byly všechny vzdušné cíle zničeny: 13 dronů Šáhed-136/131, jedna řízená letecká raketa Ch-59 a jeden útočný dron, jehož typ se nepodařilo zjistit,“ uvedlo ukrajinské letectvo. 

Tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů.

Drony Šáhed íránské konstrukce odstartovaly podle komuniké z anektovaného Krymu a mířily na jižní, východní a centrální regiony napadené země. Jejich let provázela palba protivzdušné obrany. Raketu Ch-59 vypustil ruský bombardér Su-34 nad okupovanou částí Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny. Dron nezjištěného typu podle ukrajinského letectva letěl ze severu.

Nad Oděskou oblastí protivzdušná obrana sestřelila devět dronů, nicméně trosky jednoho z nich poškodily střechu přístavního skladu, kde vypukl požár, který se podařilo uhasit, napsala Ukrajinska pravda s odvoláním na vyjádření šéfa oblastní správy Oleha Kipera a ministra vnitra Ihora Klymenka na sociální síti Telegram. Poškozený sklad se podle ministra nevyužíval.

Ruská strana ještě nekomentovala vzdušný útok na Ukrajinu, podotkla BBC s připomínkou, že podobné nálety se opakují každý den, respektive každou noc.

Britská vojenská rozvědka v pravidelné svodce poukazuje na ekonomické dopady války na ruskou ekonomiku. Ruská vláda na válku utrácí čím dál více a návrh státního rozpočtu na příští rok počítá se zvýšením výdajů na obranu přibližně o 68 procent oproti letošnímu roku, čímž se vojenské výdaje zvýší na přibližně šest procent hrubého domácího produktu, zatímco výdaje na vzdělávání a zdravotnictví budou zmrazeny na letošní úrovni, tedy se vzhledem k inflaci reálně sníží.