Rusové zapíjejí stres. Covid a válka zvedly v zemi spotřebu tvrdého alkoholu

Události ČT: V Rusku roste spotřeba tvrdého alkoholu (zdroj: ČT24)

Spotřeba tvrdého alkoholu v Rusku byla loni nejvyšší od roku 2017. Na hlavu připadlo víc než sedm litrů lihu. Nejvíc Rusů pije v oblastech s drsnými klimatickými podmínkami na severu země a Dálném východě. Klesající trend znovu obrátil koronavirus a ruský vpád na Ukrajinu. Podle expertů Rusové nevidí jinou cestu, jak překonat stres.

V jednom z nejoblíbenějších moskevských barů podávají hlavně míchané nápoje. „Celkově lidi pijí stejně. Spíše si ale vybírají kvalitní alkohol v lehkých nebo tvrdších koktejlech,“ míní barman Dmitrij Blochin. „Chodí k nám umírnění konzumenti, kteří se úplně neopíjejí. I když i to se někdy stává,“ říká spolumajitel baru Vladimír Kalganov.

Nápad otevřít si v ruské metropoli nedaleko Kremlu speciální bar dostal Kalganov spolu s pěti dalšími přáteli v roce 2016. Kromě vedení podniku vymýšlí i vlastní alkohol, třeba gin. „V roce 2021 jsem za něj dostal medaili Masters na mezinárodní soutěži v Londýně. Je to první ruský gin, který tak ohromil,“ podotkl Kalganov.

Život ve stresu

Spotřeba alkoholu se v Rusku začala prudce zvyšovat během covidové pandemie, která tak přerušila pozitivní dlouhodobý trend snižování závislosti. Situaci pak ještě zhoršila válka na Ukrajině. „Zvýšila se úroveň stresu ve společnosti v posledních dvou letech. Lidé na to reagují takto, protože nemají jiné nástroje, jak stres překonat,“ konstatovala nezávislá ruská socioložka Varvara Zotovová.

Trend mají v Rusku zastavit preventivní protialkoholní programy, propagace sportu a zdravého způsobu života. „Je nutné přijmout nějaká opatření, ale ne zákazy. Suchý zákon, ten by situaci ještě zhoršil,“ obává se Zotovová.

Stejně jako jinde ve světě se ale už i hodně Rusů orientuje na zdravý život. Více než třetina lidí v zemi alkohol vůbec nepije. Nejpopulárnějším alkoholickým nápojem v zemi ale stále zůstává pivo, kterého se vypije zhruba sedmkrát víc než tvrdého alkoholu.