Rusové se od začátku války poučili. Dodávky zbraní na Ukrajinu ale můžou situaci změnit, soudí Kofroň

Horizont ČT24: Politický geograf Kofroň k usnadnění vývozu zbraní z USA na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Postup ruské armády na Ukrajině je nyní koordinovanější, od začátku války se poučila, myslí si politický geograf Jan Kofroň z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dodávky zbraní a velká pomoc Spojených států Ukrajině může podle něj situaci na bojišti změnit, nemyslí si ale, že by Kyjev válku vyhrál, spíš se situace vrátí ke stavu před vypuknutím konfliktu, řekl v Horizontu ČT24.

„Ukazuje se, že se Rusové skutečně poučili, protože na začátku postupovali často extrémně rychle, neorganizovaně, teď to vypadá, že se snaží využívat dělostřelectva a letectva v rámci svých možností. Na druhou stranu je ale velkou otázkou, do jaké míry jsou Rusové schopni skutečně sladit manévr palbou třeba dělostřelbou s manévrem s těmi silami,“ uvedl Kofroň.

Spojené státy chystají pro Ukrajinu rekordní balík pomoci. Podle Kofroně to může změnit situaci na bojišti. „Ukrajina jako taková svým obranným rozpočtem a schopnostmi byla prostě výrazně slabší než Rusko. Taková pomoc by samozřejmě radikálně změnila poměr sil na bojišti a v horizontu několika měsíců by mohla vést k tomu, neříkám, že by mohla Ukrajina zvítězit, ale mohla by se dostat do situace, kdy by přinutila Rusko k návratu minimálně k předválečným hranicím,“ popsal politický geograf.

Jak dlouho má válka trvat?

Kofroň také vzpomenul, že se jednotlivé státy liší v tom, jak dlouho by válka na Ukrajině měla trvat. „První housle hrají Američané, případně jak velkou pomoc umí, a z pohledu Ruska jsou USA hlavní nepřítel,“ dodal.

Zároveň upozornil, že Německo, Itálie, Nizozemsko jsou v jiné situaci vzhledem k závislosti na ruském plynu a musí tak volit, co je pro ně výhodnější, zda dlouhodobější konflikt, nebo ho co nejrychleji ukončit a nečelit zásadním problémům v energetice a potažmo v ekonomice.

Západní dodávky těžkých zbraní na Ukrajinu nejsou Rusové schopni podle Kofroně ve velké míře likvidovat. „Rusové neukázali nějaké velké schopnosti ničit cíle v hloubce ukrajinského území. Ano, občas tam pošlou nějaký Iskander nebo něco takového, to by bylo schopné zničit jen relativně malou část dodávané výzbroje,“ uzavřel.   

Votápek: Rychlé vítězství Rusům nevyšlo

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul v Petrohradu Vladimír Votápek si také myslí, že Rusové jsou nyní na bojišti opatrnější. „Získali jisté bojové zkušenosti, nejdou tak naivně do útoku, protože už přestali Ukrajince podceňovat,“ řekl v Událostech, komentářích. Zároveň upozornil, že Rusové vsadili na rychlé vítězství, které jim ale nevyšlo.

Vladimír Votápek o válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Často se mluví o tom, že Vladimir Putin se potřebuje 9. května v den vítězství nad nacismem pochlubit úspěchem na Ukrajině. Podle Votápka ale nejde tak o to, čeho dosáhne, ale o to, co se bude snažit prodat ruské veřejnosti. Myslí si, že čím déle bude trvat na pokusech vyhrát na bojišti, tím horší to bude mít dopad na Rusko. „S velkou pravděpodobností ta prohra na Ukrajině bude znamenat konec Putinova režimu,“ podotkl Votápek.