Rusko usiluje o Doněckou oblast, Ukrajina čeká na západní zbraně a zaútočí na jihu, předjímají analytici

Zatímco Rusko od počátku roku zintenzivnilo útoky na Donbasu, na zahájení ukrajinské ofenzivy se zatím čeká. Analytici považují za logický cíl Kyjeva jih země, kde by se podle nich měl pokusit přetnout pozemní koridor okupantů spojující Krym s Donbasem. Jarní boje podle nich rozhodnou, zda konflikt zamrzne, nebo zda se Ukrajina přiblíží vítězství.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (březen 2023)

  • 23:22

    Komisař OSN pro lidská práva Volker Turk v pátek uvedl, že počet civilních obětí zdaleka přesahuje oficiální údaje, podle nichž bylo od 24. února zabito více než 8400 civilistů. To je však podle Turka pouze "špičkou ledovce".

    "Většina obětí byla způsobena použitím širokospektrálních výbušných zbraní ruskými silami v obytných čtvrtích," řekl a označil "závažné porušování lidských práv" za "šokující rutinu" od doby, kdy Rusko zahájilo invazi v plném rozsahu. 

  • 22:43

    Při ruském dělostřeleckém ostřelování Avdijivky na východě Ukrajiny zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

  • 22:27

    Čína může být jednou z mála zemí, která by mohla mít "převratný vliv" na ruskou válku na Ukrajině "pro obě strany", uvedla CNN s odvoláním na nezveřejněný zdroj ve francouzské prezidentské administrativě.

    Prohlášení přichází před návštěvou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně plánovanou na 4. dubna. Podle vysoce postaveného diplomata citovaného agenturou Reuters chce Macron vyslat svému protějšku Si Ťin-pchingovi jasné varování, že Evropa nepřijme, aby Čína poskytla Rusku zbraně. "Naše poselství bude jasné: Může existovat pokušení přiblížit se k Rusku, ale nepřekračujte tuto hranici," řekl údajně vysoce postavený francouzský diplomat.

Rusko zahájilo svou ofenzivu už v lednu. Neúspěšně útočilo u Vuhledaru, menší zisky zaznamenalo na hranicích mezi Luhanskou a Doněckou oblastí u Kreminny, ale ukrajinská obrana blízkého Lymanu vydržela. Dosud nejbrutálnější bitva války se nyní vede u Bachmutu, kde Rusové už dříve dobyli Soledar a pomalu postupují dál, shrnuje situaci The Kyiv Independent.

Jarní ofenzivu dlouhodobě signalizuje i Kyjev, přičemž prakticky všichni pozorovatelé naznačují, že velení ukrajinské armády zřejmě čeká na nové jednotky vycvičené ve státech NATO a vyzbrojené západní technikou, píše k ukrajinské pozici The Kyiv Post.

Rusko se soustředí na Donbas

Cílem současné ruské ofenzivy, která začala v lednu, je podle většiny pozorovatelů dobytí celé Doněcké oblasti, píše The Kyiv Independent (KI). Zisk Bachmutu je proto pro Rusy nezbytný k postupu na Slovjansk a Kramatorsk, větší města, která jsou centrálními body ukrajinských operací v Donbasu.

Americký Institut pro studium války (ISW) na základě analýzy svých zdrojů dospěl k závěru, že „po kontrolovaném ukrajinském stažení“ ruské síly pravděpodobně obsadily východní část Bachmutu za řekou Bachmutkou. Zároveň ale píše, že v případě dobytí města Rusové zřejmě nebudou schopní toto taktické vítězství efektivně využít pro případný další postup.

Případný průlom ve Vuhledaru by invazním jednotkám otevřel bránu k obsazení západu Doněcké oblasti a ohrozil by pravé křídlo ukrajinských sil bránících Avdijivku, která se nachází poblíž Rusy okupovaného Doněcku.

Potenciální úspěch Ruska u Lymanu by zase odkryl Slovjansk ze severu. Pro Ukrajince by to znamenalo těžkou morální ránu, neboť oblast už jednou od okupantů osvobodili, shrnuje vyhlídky KI.

Ruská armáda se nemůže chovat jako wagnerovci

Rusko má převahu v počtech bojovníků i dělostřelectvu, nemůže ale všude používat stejnou taktiku jako žoldnéřská Wagnerova skupina u Bachmutu, tedy vrhnout na bitevní pole velkou živou sílu bez ohledu na oběti, což se ukázalo jako relativně účinné.

„Protože wagnerovci využívají vězně,“ zdůvodnil to podle webu KI analytik Rob Lee z Foreign Policy Research Institute. „Nemyslím si, že mobilizované jednotky mohou napodobit wagnerovce, kteří smí operovat podle jiných pravidel.“

Pokud jde o jednotky regulérní ruské armády na Donbasu, ty zaznamenaly velké ztráty v prvních měsících plnohodnotné invaze a nyní je doplnily desítky tisíc mobilizovaných vojáků. Počáteční vlna mobilizace je přitom podle analytika Michaela Kofmana z CNA již z velké části vyčerpána. „Na obzoru není druhá ruská armáda o dalších 150 tisících vojácích,“ citoval ho KI.

Rozhodující ofenziva přijde na jihu

Přestože ruské síly postrádaly kvalitu, dokázaly v posledních bojích využít drtivou výhodu v lidské síle a dělostřeleckých granátech. Ukrajina není objektivně schopna zaútočit stejným způsobem, protože pro ni mají vybavení, munice i životy jejích vojáků mnohem větší hodnotu, upozorňují analytici.

Ukrajinci proto budou muset najít slabé místo v ruských liniích, jako se jim to povedlo při osvobození Charkovské oblasti. „Ukrajina potřebuje dosáhnout další operace charkovského typu, kde může skutečně rychle postupovat jedním směrem, pokusit se rozbít ruské linie a využít toho způsobem, který Rusku ztíží úsilí se znovu zkonsolidovat,“ konstatuje Lee.

Někteří analytici přitom už dříve poukázali na to, že ukrajinský útok musí přijít na jihu. „Je jasné, že k rozhodující ofenzivě dojde jedině na jihu,“ potvrzuje i Kofman, „to je jasné každému, kdo se podívá na mapu“.

Případný zisk Melitopolu v Záporožské oblasti a postup až na pobřeží Azovského moře by totiž přerušil ruský „pozemní most“ na Krym. Ukrajině by to umožnilo udeřit na Kerčský most, který spojuje Krym s Ruskem, a odříznout okupanty na poloostrově.

Úvahy o chystaném ukrajinském útoku na jihu nedávno podpořil i předseda správy Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. „Naši lidé jsou motivovaní. Právě teď se zakopáváme na pravém břehu (Dněpru) a připravujeme se na levý břeh,“ citoval ho The Kyiv Post.

Jak velký bude ukrajinský úspěch?

Dlouhá a vyčerpávající válka by hrála ve prospěch Ruska, neboť Moskva má stále dělostřeleckou převahu, a navíc se spekuluje o tom, že by invazním vojskům mohla dodávkami zbraní pomoci Čína, připomíná KI a The Guardian dodává, že by mohla přijít i další ruská mobilizace.

„Možná jsme příliš povzbuzeni ranými úspěchy Ukrajiny v protiofenzivě v loňském roce,“ řekl mu James Nixey z think tanku Chatham House, který také upozornil na možnou patovou situaci. „Skončíte s něčím mezi zmrazeným konfliktem a věčnou válkou, ve které ani jedna strana nemá energii a prostředky na vítězství.“

Právě jarní tažení přitom podle KI rozhodne, zda se vývoj války posune směrem k totálnímu ukrajinskému vítězství, nebo zda konflikt začne pomalu mrznout.

„Myslím, že Ukrajina bude mít úspěch, ale otázkou je, jak velký,“ míní Lee. „Bude těžké ho dosáhnout, ale v této válce jsme viděli, že Ukrajinci dělají docela pozoruhodné věci,“ uzavřel analytik.