Houfnice se rozpadají, náhradní součástky ale chybí. Ukrajincům docházejí sovětské zbraně

Události ČT: Ukrajince trápí špatný stav dělostřelecké techniky z dob SSSR (zdroj: ČT24)

Ukrajinskou armádu trápí stav vojenské dělostřelecké techniky z dob Sovětského svazu. Zbraně postupně docházejí, mají vysokou poruchovost a často chybějí náhradní díly. Na opravy musejí vojáci čekat i dlouhé týdny. Ukrajinci věří, že se situace zlepší s dodávkami modernějších zbraní ze Západu.

Stroje sovětské výroby stále tvoří podstatnou část ukrajinského i ruského dělostřelectva. Třeba samohybná houfnice 2S1 Karafiát z poloviny osmdesátých let se i přes váhu 15 tun umí skvěle pohybovat v rozbahněném terénu. Dělo ráže 122 milimetrů zase působí škody pěchotě i lehké obrněné technice.

Minimálně na straně ukrajinských obránců ale původní klady začínají stále výrazněji převažovat zápory. Některé komponenty se už nevyrábí a zásoby náhradních dílů docházejí. Jedné z posádek samohybné houfnice 2S1 dovezli po týdnu oprav zaměřovací zařízení. „Musíme ho chránit jako oko v hlavě. Je to nejdůležitější věc. Bez něj je téměř nemožné pracovat,“ podotkla posádka.

Zanedbaný stav techniky

Podle Ukrajinců není výjimkou, že se na opravy podobně klíčových dílů čeká i měsíc. „Je to katastrofa. Snažíme se, co můžeme. A to je jen jedna houfnice, takových máme desítky,“ postěžovala si posádka.

Stav houfnic je zanedbaný. „Všichni moc dobře víme, co se dělo do války a do nástupu (ukrajinského prezidenta Volodomyra) Zelenského. Třeba jak rušili armádní sklady nebo jak tyto stroje rozprodávali. Zůstaly z nich jen prázdné skořápky, uvnitř nic nezbylo. Každý to ví, jen se o tom bojí mluvit,“ říká mechanik Dmytro, který před válkou opravoval zemědělské stroje a teď servisuje houfnice.

Chybějící díly

Zásoby součástek byly před válkou hlavně v Rusku a Bělorusku, jenže obě země představují znepřátelené strany. Životnost strojů se tak prodlužuje jen díky improvizaci. Mechanici si musí poradit jen s jednoduchým nářadím a opravit vše potřebné. „Turbína, kompresor, s tím jsou také problémy. Největší jsou ale s nápravou,“ konstatuje Dmytro.

Situace s údržbou sovětských zbraní se podle něj bude rychle zhoršovat. Mechanik kritizuje i nedbalost v současném armádním zásobování. „Víme, jak věci mizí. Jak mizí věci přivezené dobrovolníky. Víme toho hodně,“ upozornil Dmytro.

Sám doufá, že Ukrajinci co nejrychleji přejdou na západní techniku, ke které je dostatek náhradních dílů. Tlak západních spojenců, který skrze své velitele vnímá, postupně ukrajinskou armádu mění, míní mechanik.