Rusko chce způsobit blackout, je to terorismus, komentuje útoky na energetiku výzkumník Charčenko

Rozhovor se šéfem Výzkumného energetického centra Ukrajiny Oleksandrem Charčenkem (zdroj: ČT24)

Rusko tento týden „dramaticky“ zaměřilo své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, uvedla vláda v Kyjevě. Jen od pondělí do středy zasáhly podle ní ruské střely asi třicet procent energetických zařízení v zemi. Ředitel Výzkumného energetického centra Ukrajiny Oleksandr Charčenko v rozhovoru se spolupracovnicí ČT Julií Netivodovou zdůraznil, že zasažené objekty nemají žádný vojenský význam a že se Moskva dopouští terorismu.

Útoky směřovaly především proti přenosové soustavě. „My máme jednotnou přenosovou soustavu a Rusové se snaží z ní takřka vyrvat určité součásti, vypnout, poškodit tento systém. A udělat to, čemu se říká blackout, (tedy) nechat spotřebitele bez dodávek elektrické energie,“ uvedl Charčenko.

Poškozeny byly podle něj desítky objektů, nejvíce ve Lvovské a Ivano-Frankivské oblasti na západě země, ale také v centrální části Ukrajiny, třeba v Kyjevské oblasti. „Škody jsou velice značné a rozsáhlé. To je teroristický útok, protože tyto objekty a tyto sítě nemají žádný vojenský význam,“ konstatoval ředitel Výzkumného energetického centra Ukrajiny.

Ukrajina pozastavila vývoz elektřiny

Ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu nemají dopad jen na Ukrajinu samotnou. „Bohužel Ukrajina musela odříct vývoz elektrické energie do Evropy, protože hodně velká část útoků směřovala do západních oblastí, kde je tento export elektrické energie zajišťován,“ dodal Charčenko.

Výpadek dodávek už citelně pocítilo Moldavsko, které z Ukrajiny odebíralo asi třetinu své spotřeby elektřiny. Sedmdesát procent pak zajišťuje Ruskem vlastněná tepelná elektrárna Cuciurgan, která funguje na ruský plyn a nachází se v separatistickém Podněstří. Gazprom od začátku října kvůli sporu o platby snížil dodávky do elektrárny o třicet procent.

Nedostatek elektřiny pomůže Moldavsku pokrýt Rumunsko, i když bude za vyšší cenu, než platí země Cuciurganu a Ukrajině, uvedl Kišiněv. Moldavsko vyzvalo obyvatele, aby omezili spotřebu elektřiny v době špičky.

Celý rozhovor s Oleksandrem Charčenkem ve videu v úvodu článku.