Prvním čtením prošla část izraelské justiční reformy. Odpůrci zaplnili ulice a blokují dálnici

Události: Izraelci opět protestují proti soudní reformě (zdroj: ČT24)

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a jenž má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Jedná se o první část vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy. Odpůrci změn demonstrují i v úterý. Izraelská policie zadržela na šest desítek lidí, včetně dvou novinářů. Na řadě míst demonstranti blokují silnice, na okraji Tel Avivu si časně ráno lidé postavili na dálnici stany a zapálili pneumatiky.

Návrh zákona poslanci ve 120členném Knesetu schválili v poměru 64 ku 56 hlasům. List The Times of Israel podotkl, že pro hlasovali všichni členové široké vládní koalice, proti všichni zástupci opozice, z jejichž lavic se následně ozývaly výkřiky „hanba“.

„To, co byly spekulace posledních týdnů, že přeci jen jsou někteří koaliční poslanci, kteří nemají úplně nadšený postoj k soudní reformě, tak se nenaplnilo,“ poznamenal zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

Norma usiluje o omezení pravomoci nejvyššího soudu zrušit rozhodnutí vlády, ministrů a zvolených úředníků tím, že je označí za nepřiměřená. Nyní ji projedná parlamentní výbor, kde bude připravena pro druhé a třetí, závěrečné čtení.

Navrhovaný zákon je součástí justiční reformy, která má omezit pravomoci nejvyššího soudu a posílit vliv vlády na jeho personální obsazení. Odpůrci kabinetu v ní vidí pokus vlády premiéra Benjamina Netanjahua oslabit kontrolu justice nad počínáním politiků. Podle premiéra a jeho stoupenců jsou kompetence soudu příliš rozsáhlé a jeho obsazení příliš jednostranné.

„Není to konec demokracie, naopak ji posiluje,“ řekl Netanjahu v pondělí večer, kdy normu projednávali poslanci.

Demonstranti blokují dálnici do Jeruzaléma

Premiér projednávání reformy justice pozastavil na konci března po silných protestech a kritice ze zahraničí. Zákon nechal přepracovat a současná verze je podle něj umírněnější. Masové protesty, kterých se opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců, ale od ledna neustaly.

Odpůrci reformy protestují i v úterý. Na řadě míst se demonstranti střetli s policií, která proti nim použila i vodní děla, přičemž v Tel Avivu utrpěla zranění jedna žena. V Jeruzalémě policie zabránila lidem v pochodu k budově nejvyššího soudu, jehož pravomoce se vláda reformou chystá omezit.

Podle Borka demonstranti blokují silnice v nepravidelných časových úsecích. „Masivní blokády silnic, ale nikoliv stovky tisíc lidí na jednom místě, ale spíše drobné hloučky demonstrantů, kteří blokují různé silnice,“ popsal situaci zpravodaj.

Zpravodaj Borek o protestech v Izraeli (zdroj: ČT24)

Demonstrace na letišti

Policie už několik lidí zatkla, informuje deník Ha'arec. Podle něj policie zadržela i fotografa tohoto deníku, jehož posléze propustila. Zadržen byl i fotograf listu Jedi'ot achronot.

„Děsivá noční show v parlamentu připomněla, v jak kritickém okamžiku se nacházíme. Tváří v tvář diktátorské koalici jen lid může zachránit Izrael,“ citoval deník Haaretz organizátory úterní akce, která má zahrnovat opět i blokádu v okolí mezinárodního Ben Gurionova letiště či manifestace před domy vládních činitelů.

Odpoledne se několik tisíc demonstrantů shromáždilo u Ben Gurionova letiště. Na místě je podle agentury Reuters nasazeno zhruba tisíc policistů. Podle listu The Times of Israel (TOI) policie lidi drží za zátarasy, aby jim zabránila v blokádě příjezdových silnic. Záběry na sociálních sítích zachycují, jak policisté strkali do demonstrantů u hlavního terminálu.

Podle stanice Channel 12 se bezpečnostní složky snaží zajistit, aby cestující mohli po příletu z letiště odjet autobusy. Letiště má podle TOI odbavit 500 příletů a odletů se zhruba 84 tisíci cestujícími. Na místo přitom stále přijíždějí další demonstranti. Vláda v souvislosti s demonstrací u letiště už v neděli požádala o vyjádření generální prokuraturu, která akci povolila.

Demonstrace v Izraeli po schválení části justiční reformy v prvním čtení
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Široká kritika

Reformu kritizují široké vrstvy izraelské společnosti, včetně vojáků v záloze, z nichž několik stovek pohrozilo odmítnutím služby, protože reforma podle nich ohrozí izraelskou demokracii. V úterý se podobně vyjádřilo tři sta rezervistů, kteří pracují jako počítačoví experti. „Nebudeme pokračovat ve vývoji kybernetických systémů pro kriminální režim… Zrušení pravidla ‚přiměřenosti‘ vytvoří kulturu korupčních nominací, která povede k destrukci státních institucí, včetně tajných služeb,“ uvedli vojenští kyberspecialisté.

Kvůli reformě vyjádřil znovu obavy i vlivný Americký židovský výbor (AJC), který vyzval k jednání vládní koalice s opozicí, jako to dělá už několik měsíců izraelský prezident Jicchak Herzog. I prezident opět vyzval vládu ke kompromisu s opozicí. Vládní koalice koncem března schvalování reformy pozastavila a s opozicí jednala, podle médií ovšem bez valného výsledku.

V pondělí se konaly protesty před parlamentem. Někteří z demonstrantů se tam pokusili přilepit k zemi. Dva z kritiků reformy, kteří se dostali do budovy, ochranka vynesla, informoval server The Times of Israel. Podle něj se dovnitř dostali na pozvánku opozice.