Provokativní a štvavá. Washington kritizoval návštěvu izraelského ministra na Chrámové hoře

Americké ministerstvo zahraničí tvrdě kritizovalo nedělní návštěvu krajně pravicového izraelského ministra Itamara Ben Gvira na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Podle agentury Reuters ji označilo za „provokativní“ a rétoriku ministra za „štvavou“. Návštěvu místa posvátného pro židy i muslimy kritizovaly také arabské státy.

Izraelský ministr národní bezpečnosti Chrámovou horu navštívil už začátkem ledna. Poté se jeho krokem, který kritizovala řada zemí, zabývala i Rada bezpečnosti OSN. Při nedělní návštěvě Ben Gvir, kterého i izraelská média často označují za krajně pravicového, mimo jiné prohlásil, že „v Jeruzalémě a celém Izraeli to řídíme my“. Mezinárodní společenství přitom počítá se vznikem samostatného palestinského státu v budoucnosti.

Vyjádření Ben Gvira a jeho návštěvu slovy o „provokaci“, „eskalaci“ či „porušení mezinárodního práva“ kritizovaly také palestinská autonomie, Egypt, Jordánsko, Spojené arabské emiráty i další země.

Spojené státy ve svém prohlášení také uvedly, že rozšiřování izraelských osad na Západním břehu, který Izrael okupuje, je překážkou pro dosažení dvoustátního řešení. Za jejich rozšiřování se staví právě i Ben Gvir.

Chrámová hora leží na náhorní plošině Starého Města ve východním Jeruzalémě a je nejcitlivějším místem izraelsko-palestinského konfliktu. Část západní stěny Chrámové hory tvoří Zeď nářků, která je jednou z nejdůležitějších židovských památek. Na vrcholu hory stojí Skalní dóm a mešita al-Aksá, které patří mezi nejposvátnější muslimské stavby.