„Přišlo mi to jako povinnost.“ V ukrajinské mezinárodní legii teď bojuje desítka Čechů

Události: Češi v ukrajinské mezinárodní legii (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině bojují proti ruské agresi kromě domácích obránců také dobrovolníci ze zahraničí. Jsou mezi nimi i Češi, kterých nyní v mezinárodní legii působí desítka.

V řadách mezinárodní legie bojuje například Miky. „Já Rusko neberu jako moc přátelský národ vůči nám, takže mi to přišlo jako povinnost.“

V prvním roce plnohodnotné války se podílel na osvobozování Charkovské oblasti, kde zažil asi nejtěžší chvíle, když viděl umírat civilisty včetně dětí. Starosti mu dělá i aktuální vývoj války. „Posledního půl roku je situace hodně špatná. Jsme nuceni pomalu ustupovat. Za mě je to i z důvodu nedostatečné pomoci Západu.“

Po zasažení minometným granátem utrpěl zranění hlavy, teď slouží u průzkumné jednotky. I kvůli nedostatku munice se přeorientoval na pilotování dronů a své zkušenosti předává dalším Čechům. „Nejdřív jsme začali na průzkumných dronech, teď jsme se s nimi učili létat, na jaké frekvenci fungují antény a jak se přizpůsobit bojišti,“ popsal Hans, další český voják bojující na Ukrajině.

V mezinárodní legii slouží tisíce dobrovolníků z padesátky zemí. Češi jsou mezi nimi oblíbení. „Češi mají hodně životních zkušeností, řada z nich dobrovolně působila i v jiných konfliktech,“ říká americký voják Zulu.

Do bojů se mohly zapojit až dvě stovky Čechů

I o vstupní výcvik se v mnohonárodnostní jednotce stará český dobrovolník. „Pokud jsou motivovaní, pokud na to fyzicky mají a mají dobrý charakter, tak s nimi absolutně není problém. A stanou se z nich skvělí vojáci,“ podotýká český instruktor Radek.

Do bojů se mohlo za poslední dva roky podle odhadů zapojit až na dvě stě Čechů. Vojáci, kteří chtějí odejít na Ukrajinu, musí nejprve získat povolení od prezidenta. Miloš Zeman tak učinil u 132 lidí, jeho nástupce Petr Pavel zatím jen u dvacítky. Přestože se o ně rodiny obávají, sílu dodává českým bojovníkům výrazná podpora, kterou z Česka cítí.